Ook Gorillas in Stad opereert zonder inschrijving bij de K.v.K.: “Da’s een economisch delict”

Wandelaars moeten door een woud aan bezorgfietsen op de stoep bij Gorillas – eigen foto

FLINK Boodschappendienst maakt het flink bont, schreven we vandaag en vorige week. Een van de redenen om tot die conclusie te komen is het ontbreken van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Blijkt dat concurrent Gorillas ook niet staat ingeschreven in Groningen en dus net zo fout handelt.

Buren en winkeliers in de omgeving klagen steen en been over Gorillas. De bezorgdienst is een uitkomst voor luie en minder mobiele consumenten, maar vormt een brok van ergernis in de Oude Ebbingestraat. Er geldt daar weliswaar geen fietsparkeerverbod, zoals in de Oosterstraat bij FLINK, maar dat betekent niet dat Gorillas dan maar de hele stoep in bezit moet nemen met stalen rossen. Dat is wel de dagelijkse prakrijk van vroeg tot laat.

Niet ingeschreven bij Kamer van Koophandel

Daarnaast ergeren omwonenden en winkeliers aan het onbeschofte gedrag van Gorillas-medewerkers. Tegen Dagblad van het Noorden vertelt een van hen: “Toen wij recent een bord op de stoep zetten, hebben we direct een handhaver in de zaak met de mededeling dat het bord de voetgangers niet mocht hinderen. Nu is het chaos op de stoep en wordt er niet gehandhaafd. Een lading fietsen blokkeert de doorgang, voortdurend worden aan de voorkant goederen aangeleverd en laatst hadden ze dagen achter elkaar enorme vuilcontainers op de stoep staan. En bezoekers van de straat worden gewoon omver gekegeld door de bezorgers, terwijl zij op de stoep fietsen.”

Artikel gaat verder onder de foto

Drukte op de stoep bij Gorillas – foto van Bram Hulzebos

Allemaal begrijpelijke ergernissen van de ondernemende buren. En daar komt nog een frustratie bij. Daar waar zij allemaal netjes staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zoals het hoort, heeft Gorillas zich niet ingeschreven aan de Oude Ebbingestraat (ook niet op de andere adressen in den lande). Dat moet wettelijk zodra het eerste product over de toonbank gaat. Want het is voor zowel klanten als de inspectie belangrijk om te weten en kunnen achterhalen waar levensmiddelen vandaan komen en met wie ze te maken hebben. Dat kan dus moeilijk, omdat het bedrijf niet staat ingeschreven in Stad op het adres waar ze actief zijn.

Economisch delict

Net zoals bij FLINK gaat het hier om een economisch delict (waar mogelijk hoge boetes op staan – red.), meldt de Kamer van Koophandel. Woordvoerder Ron Sinnige: “Het niet navolgen aan de inschrijfplicht kan beboet worden door Bureau Economische Handhaving.”

Uiteraard hebben we geprobeerd om in contact te komen met Gorillas. Maar dat gaat kapotmoeilijk. Online is geen enkel telefoonnummer te vinden. Het bedrijf staat weliswaar ingeschreven in Amsterdam, maar ook daar is geen telefoonnummer opgevoerd, terwijl dat wettelijk moet. Op het mailtje dat verstuurd is naar press@gorillasapp.com komt tot nu geen antwoord binnen. En ook de pb’s naar de directeuren via verschillende social mediakanalen blijven onbeantwoord.

Reactie van Gorillas

Oeh, en net op de valreep voor publicatie belt Luc van Emmerik terug. Luc is bestuurder bij Gorillas Nederland en via een omweg is zijn nummer gevonden. Na een paar keer proberen belt hij gelukkig terug. Maar echt veel soelaas biedt dat vooralsnog niet: “Oeh, daar schrik ik van. Dit moet ik uitzoeken. Mijn collega neemt contact op.” Twee minuten later gaat de telefoon. “Met Maarten Emmers van Gorillas. We hebben jullie stuk over FLINK gelezen en hebben toen direct gecheckt of wij zelf dat allemaal wel in orde hadden. Niet dus. We zijn nu intern aan het uitzoeken hoe dat kan en maken het zo snel mogelijk in orde.”

Psst, hier meer afleiding: