Ook in Vinkhuizen duikt hele vette street art op. Kunstenaars komen helemaal uit Manchester

Het nieuwe graffiti-kunstwerk aan de Zilverlaan in Vinkhuizen.

Op steeds meer plekken in Stad duiken ze op: dondersvette, supergedetailleerde en kleurrijke muurschilderingen. Dit pareltje schittert aan de Zilverlaan in Vinkhuizen.

Het is een werk van kunstenaarsduo Nomad Clan uit Manchester. Zij kwamen onlangs helemaal van de UK naar Grunn om Vinkhuizen een beetje op te vrolijken met dit gigantische kunstwerk van zo’n 70 vierkante meter groot. Dat deden ze in opdracht van het Groninger Museum en Writers Block, een organisatie uit Leeuwarden die zich op allerlei manieren bezighoudt met street art.

Het Groninger Museum heeft in totaal drie muurschilderingen in Stad gerealiseerd, als onderdeel van de expositie JR: Chronicles, over het werk van de beroemde graffiti-artiest JR. De eerste dook op in Beijum, de tweede in Paddepoel, en ook Vinkhuizen is nu aan dat rijtje toegevoegd.

Uit dit gezicht, een beeld, groeit de wereld aan groen. De betekenis: we zijn allemaal één natuur.

Kunst moet de mensen bij elkaar brengen

De schilderingen dragen stuk voor stuk bij aan de saamhorigheid in de wijk, legt Peter Reen van Writers Block uit. Althans, dat is wel het hele idee van het project: Laten zien dat we allemaal bij elkaar horen. En een beetje positiviteit brengen in een aandachtswijk. Beetje kleur ook, vooral.

Op de tekening in Vinkhuizen staat een half gezicht afgebeeld, dat van steen is. Het is een beeld. In (en uit) dat halve gezicht groeit de wereld aan paddestoelen, bomen, planten, mos en ander groen. Namens Nomad Clan legt Peter uit: “We zijn allemaal één natuur, dat is de betekenis van het werk. Ongeacht alle achtergronden in de wijk, waar je ook vandaan komt, hoe oud of jong je ook bent: in de basis zijn we allemaal hetzelfde.”

Nog meer graffiti in Stad?

De mensen in de wijk zijn volgens Peter erg enthousiast over de kunstwerken. Als het aan hem ligt, duiken er in Grunn nog veel meer muurschilderingen op. “Waar, dat maakt me niet eens echt uit”, zegt hij. “Ik ben niet zo kieskeurig als het gaat om de plek van de muur. Als we maar zoveel mogelijk kunst kunnen realiseren!” Een afspraak met de gemeente Groningen heeft de Leeuwarder inmiddels, dus het begin is er.

Wij zijn in elk geval VOOR.

Psst, hier meer afleiding: