Ook dit is Vindicat

Wytze Penninck_04Stefan Bleeker blikt terug op een weekend waarin met man en macht gezocht is naar eerstejaarsstudent en Vindicat lid Wytze Pennink.

Zaterdagmiddag, twee jongens van Vindicat lopen de pub binnen waar ik werk. Buiten staan er nog vier. Of ze misschien een van foto van Wytze mochten ophangen. Zo gaat het in de hele stad. Overal zijn vrienden, kennissen, maar ook onbekenden van de zoekgeraakte student bezig om te zorgen dat iedereen zijn gezicht leert kennen. Hopend op die éne tip.

Wytze Pennink, slechts achttien jaar oud, net begonnen aan zijn avontuur in Groningen. Een avontuur dat het begin van een prachtige studententijd had moeten zijn, eindigt abrupt na een avond stappen. Een avond uit zoals zoveel studenten die hebben.

Na flink wat borrels naar huis strompelen. De volgende ochtend met een kater wakker worden en tot de conclusie komen: ik ga nooit meer drinken. Wat had ik graag gewild dat Wytze dit nog kon zeggen.

Zoektocht

Vrijdagnacht komen de eerste berichtjes binnen. Een foto, een omschrijving en vooral de hoop dat iemand hem gezien heeft. Zaterdagochtend zie ik zijn foto werkelijk door de hele stad hangen. Opgehangen door zijn vrienden. Maar niet alleen zijn vrienden zijn hem aan het zoeken.

Volgens mij zoekt bijna iedereen van Vindicat mee naar hun lid. Alles is stilgelegd om met man en macht Wytze te vinden. Elk pand in de binnenstad met een camera voor de deur wordt benaderd om te kijken of de zoekgeraakte jongen voorbij is gelopen.

Wytze Penninck_02

Angst wordt werkelijkheid

Helaas tevergeefs. Het bericht waar iedereen bang voor is, wordt werkelijkheid. De eerstejaars Vinicater wordt gevonden in het water bij het Lopendediep.

Ik spreek één van de jongens die aan het zoeken is op zondagochtend. Hoopvol, maar tegen beter weten in komt hij langs. Er is nog een tijdvak van een half uur waarin Wytze misschien nog langs is gelopen.

Ook dit is Vindicat

Hartverwarmend vind ik het. Al die mensen van het corps die vanaf vrijdag er alles aan doen om hun vriend te vinden. Ik wil geen appels met peren vergelijken, maar ben me zoveel meer gaan beseffen dat dit ook Vindicat is. Die enorme saamhorigheid.

De vlag hangt deze week half stok bij de studentenvereniging. Ook als de vlaggen weer normaal wapperen zal ik aan Wytze denken als ik langs het pand aan de Grote Markt loop.

Door: Stefan Bleeker

Ga het gesprek aan ( comments)