Oops you did it again Vindicat

Vindicat studentenvereniging schulfDe storm genaamd de Vindicat bangalijst is nauwelijks overgewaaid of onze vrienden aan de Grote Markt kunnen hun borst weer nat maken voor de volgende rel: mishandeling.

Een feut van Vindicat, oftewel iemand die nog ontgroening loopt, is vorige maand met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis beland, meldt NRC. Hij zou door een zestal ouderejaars geslagen zijn op zijn hoofd. De boosdoeners zijn tijdelijk geschorst en de RUG is op de hoogte gesteld.

Wederom interne rechtspraak bij Vindicat

Derksen, rector van de vereniging, “betreurt het incident”. Gernant Deekens, woordvoerder van de Rijksuniversiteit, spreekt van een uitzondering en vindt dat Vindicat het zelf moet oplossen. En voor je het weet is ie er weer: de interne rechtspraak. Heerlijk dit.

De eerstejaars zou een hersenoedeem hebben opgelopen, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Van aangifte is geen sprake, opnieuw wordt alles intern onderzocht en de jongens in kwestie kunnen mogelijk geroyeerd worden. In de echte wereld heet dit gewoon mishandeling of zelfs poging tot doodslag. Daar ga je voor de cel in. Maar goed, royeren klinkt ook als een leuke optie.

Barbaars

Gelukkig weet Derksen te vertellen dat ondanks de onduidelijkheid of het slachtoffer blijvende schade aan de klappen overhoudt, hij nu gewoon lid is van de vereniging. De jongen is bezig met het vormen van een jaarclub. Bovendien heeft hij ook al een Vindi-huis gevonden.

Met andere woorden perfect geïntegreerd in het warme bad dat zichzelf het corps van Groningen noemt. Niets mis met traditie, niets mis met ‘mores’ en helemaal niets mis met een mooie studententijd. Maar jezelf als de elite beschouwen en je als een barbaar gedragen, dat is wel krom.

Vindicat_Mutua_Fides

Waar is de Mutua Fides?

Die arme Derksen ook, ik heb het met hem te doen. Met z’n 22 jaar, vol trots rector van zijn vereniging geworden. Nog in de eerste twee weken krijgt hij de shit storm vol in zijn face. Niet van vreemden, maar gewoon van zijn eigen leden.

Mutua Fides staat er boven de verenigingsdeur, maar die traditie van 201 jaar wederzijds vertrouwen lijkt de oudste vereniging van Nederland anno 2016 langzamerhand af te willen brokkelen. Pijnlijk om aan te zien dit.

Door: Teo Lazarov

Psst, hier meer afleiding: