Op social media gaan oproepen rond om te gaan rellen op de Grote Markt

In verschillende Telegramgroepen en op andere social media wordt op dit moment gretig een oproep gedeeld om komende woensdag en vrijdag te gaan rellen op de Grote Markt. Net zoals dat gisteravond in Enschede, Eindhoven, Amsterdam en enkele andere steden gebeurde.

Voor komende woensdag gaat een korte, maar krachtige oproep rond: “Demonstratie / rellen Groningen – woensdag 27 januari 20:30 uur – binnenstad Groningen – Grote Markt.”

“Rellen Grunchi”

Ook vrijdag moet er volgens dezelfde Telegramgroepen gereld worden in Stad. De oproep die daarvoor rondgaat, bevat iets meer info. Zo is die gedeeld door ene Michelll. Het plaatje roept mensen op om op vrijdag 18:00 uur te verzamelen op de Grote Markt als protest tegen de avondklok. En dan niet om wat spandoeken te ontvouwen en boe te roepen, maar om te rellen. “Rellen Grunchii!”, staat bijvoorbeeld op het plaatje. En ook: “Kom met zoveel mogelijk man, wordt gezellig.” Plus: “We laten ons toch niet zomaar kennen?”

Taalfouten zeggen alles over het niveau

Geen idee wie de afzender of de organisatie achter deze oproepjes zijn. Maar de vele taalfouten verraden hun niveau.

Paul Heidanus, woordvoerder van de politie, zegt op de hoogte te zijn van de oproepen.

Gister liepen verschillende demonstraties tegen de avondklok volledig uit de hand. In Eindhoven werden winkels geplunderd, in Enschede een ziekenhuis aangevallen en in Amsterdam werd de politie bekogeld met stenen.

Psst, hier meer afleiding: