Op vakantie, maar niet met vliegtuig? Tien X steden die je vanuit Stad binnen een dag per trein kan bereiken

Steeds meer internationale treinen op de Nederlandse stations (Foto: ANP)

Je hoort het (te) vaak. Wanneer er betere treinverbindingen zouden zijn, zijn de mensen best bereid het vliegtuig in te ruilen voor de boemel. Maar is dat wel waar? Is het zo beroerd gesteld met Europees treinreizen? Wij voerden tien random stedentrips in en kwamen tot een schokkende ontdekking. Wanneer je ’s ochtends op tijd in de trein stapt sta je ’s avonds een pizza weg te happen in Turijn, een cocktail te drinken in het Poolse Sopot of sta je te swingen in een ruïnebar in Budapest. Lees maar.

Disclaimer: Laat je van tevoren, maar ook ter plekke altijd goed informeren over de geldende coronamaatregelen.

1 Gdansk, Polen

Reisduur: 12 uur 8 minuten | Vertrek: 06:30 Aankomst: 18:38 | Overstappen: 4 keer

Ooit kon je hier naartoe vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. Maar das war einmal en de trein is een prima alternatief. Gdansk ligt aan de Oostzee en heeft in Sopot haar eigen Scheveningen. Je kan hier slenteren langs Hollands aandoende pandjes combineren met zon en zee. En uitgaan is hier al helemaal een feest. En dat met Poolse prijzen.

2 Lille, Frankrijk

Reisduur: 5 uur 33 minuten | Vertrek: 09:18 Aankomst: 14:51 | Overstappen 3 of 4 keer

Lille wordt ook wel klein-Parijs genoemd. De stad ligt zo ongeveer tegen de Belgische grens aan en dat merk je aan de gemoedelijkheid. De stad staat bekend om de vele cafés en restaurants. In de wijk Vieux Lille struin je van het ene leuke winkeltje naar het andere schattige boetiekje. En check ook de festivalkalender van Lille. Ze zijn er niet vies van.

3 Basel, Zwitserland

Reisduur: 8 uur 29 minuten | Vertrek: 09:18 Aankomst: 17:47 | Overstappen: 3 keer

Ok. Zwitserland is kneiterduur. Maar je kan overnachtingen en etentjes zo goedkoop en duur maken als je wil. Ben je zelf bij. Basel ligt in het noordwesten van der sweiz en wordt doorkruist door de Rijn. Lekker bootjevaren dus. En even buiten de stad vind je het drielandenpunt tussen Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. De stad staat vol hippe clubs en discotheken en heeft het beste nachtleven van het land.

Basel heeft de perfecte mix tussen relaxed en hip (Foto: ANP)

4 Leipzig, Duitsland

Reisduur: 7 uur 12 minuten | Vertrek: 10:30 Aankomst: 17:42 | Overstappen: 3 keer

Het nieuwe Berlijn! Duitsland op haar best. Maak je dus op voor een hippe en alternatieve stedentrip met een rauw randje. Hou je van underground en streetart? Leipzig is de place to be. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal plat gegooid en was daarna natuurlijk DDR. Dat zie je terug. Maar na de val van de muur maakte beton deels plaats voor moderne architectuur. Bijkomend voordeel van Leipzig: het is veel goedkoper dan grote broer Berlijn.

5 Brugge, België

Reisduur: 5 uur 22 minuten | Vertrek: 09:18 Aankomst 14:40 | Overstappen: 3 of 4 keer

Nog nooit in het Venetië van België geweest? Shame on you. Want hier krijg je het beste wat onze Zuiderburen te bieden hebben. De historische binnenstad is een plaatje. Alsof je door een schilderij uit de zoveelste eeuw rondloopt. Overal poppen hippe wijn- en koffiebars op, maar de Belgische biertjes zijn natuurlijk ook moeilijk om nee tegen te zeggen. Onder de stad ligt een netwerk van bierpijplijnen die ervoor zorgt dat de tap altijd open kan.

6 Aarhus, Denemarken

Reisduur: 9 uur 57 minuten | Vertrek: 08:30 Aankomst: 18:27 | Overstappen: 4 keer

Aarhus ligt aan de noordoostkust van Jutland en is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Steeds meer toeristen weten de stad te vinden, misschien wel omdat het de ‘stad van de glimlach’ genoemd wordt. In Aarhus vind je een gigantisch openluchtmuseum waar je de geschiedenis van de Vikingen tot je kan nemen. En uitgaan is een feestje omdat de stad net als Groningen een belangrijke universiteitsstad is. En oh ja, een fiets huren is hier helemaal gratis. Langs de rivier vind je overal fijne cafés en (vis)restaurants.

7 Budapest, Hongarije

Reisduur: 14 uur 49 minuten | Vertrek: 06:30 Aankomst: 21:19 | Overstappen: 4 keer

Het is verbazingwekkend hoe ver je kan komen binnen een dag reizen. Zo is de Hongaarse hoofdstad Budapest prima te bereiken door een dagje te treinen. Voor bijvoorbeeld het Sziget Festival. De stad is de op 7-na-grootste stad van de Europese Unie en bestaat uit twee delen: Buda en Pest. Gescheiden door de Donau. Uitgaan doe je in Pest, in bijvoorbeeld oude fabriekshallen, de zogenaamde ruïnebars. Uitbrakken doe je in één van de oude badhuizen. Het Parlementsgebouw aan de rivier is een waar paleis en ook van binnen zeer de moeite waard. En als je dan toch aan het treinen bent. Budapest is prima te combineren met Wenen en Bratislava.

Uitbrakken doe je in een badhuis, zoals het Széchenyi-bad (Foto: persfoto Széchenyi badhuis)

8 Innsbruck, Oostenrijk

Reisduur: 10 uur 48 minuten | Vertrek: 06:30 Aankomst: 17:18 | Overstappen: 4 keer

Sinds kort heb je twee reisopties naar Innsbruck met de trein. Je kan lekker een beetje overdag uit het raampje koekeloeren, maar er is ook een nachttrein vanuit Utrecht. Zeker de moeite waard eens te proberen! Bij aankomst wacht de confrontatie met een keizerlijke stad. Maar de natuur is nooit ver weg. De ene dag maak je een wandeling door de Middeleeuwse oude stad en een dag later sta je in een alpenweide. De stad kent verder futuristische architectuur, zoals Bar 360, waar je onder het genot van een drankje en deuntje over de stad uitkijkt tijdens het dansen.

9 Barcelona, Spanje

Reisduur: 15 uur | Vertrek: 06:48 Aankomst 21:48 | Overstappen: 2 keer

Onderschat met de trein: het altijd mooie Barcelona. Met overstappen in alleen Schiphol en Parijs sta je ’s ochtends nog een croissant weg te happen in de AH to Go op Hoofdstation en ’s avonds aan de paella op de Ramblas. Beklim de Montjuïc en ga zwemmen in het Olympisch zwembad, bezoek het stadion van zielloze toeristenclub FC Barcelona en verken het veelzijdige nachtleven van de hoofdstad van Catalonië. Brak uit op het strand en laaf je aan de vele tapasbarretjes. Barcelona is eigenlijk altijd een goed idee.

10 Turijn, Italië

Reisduur: 13 uur 57 minuten | Vertrek: 06:48 Aankomst 20:45 | Overstappen: 3 keer

Een keer wat anders dan Milaan of Rome? Durf Turijn eens aan. Drink bij aankomst een goed glas wijn op het Pizza San Carlo. Zoetekauwen zijn op de juiste plek in Torino, want de stad staat bekend om chocoladegebakjes en de beroemde marrons glacés; heerlijk zoete gekonfijte kastanjes. Het Museo Egizio heeft een gigantische collectie Egyptische kunst en er zijn diverse automusea. In het oudste deel van de stad vind je tientallen clubs waarvan sommige tot acht uur ’s ochtends open zijn.

Alle steden bezoeken? Koop dan een Interrail-pas. Hiermee kun je door 33 landen met de trein reizen voor een vaste prijs. Jongeren tot en met 27 jaar krijgen korting bovenop de tien procent korting die momenteel geboden wordt.

Een kaartje voor alle bestemmingen kun je kopen bij NS International. Vaak online, soms moet je even bellen of chatten om een boeking te doen. Gemiddeld kost een retourtje (2e klas) 150 euro.

Psst, hier meer afleiding: