Opdat u het weet: vandaag is Bloemetjesmarkt met heel veel Duitsers

bloemetjesmarkt

Een waarschuwing voor nieuwe studenten in Groningen: vandaag is het Bloemetjesmarkt. Dat betekent dat de halve binnenstad een soort openluchttuincentrum wordt, met overal bloemenverkopers en vooral heel veel Duitsers.

Duits is de spreektaal vandaag in Stad. Er lopen zelfs Duitse agenten rond. Er worden volop bratwursten verkocht, er wordt heel veel bier gedronken en overal rijden Duitsers verkeerd. Ze zijn niet zo bekend met de autoluwe binnenstad en rijden met tientallen tegelijk op straten waar geen auto’s mogen komen.

Dat levert hilarische taferelen op. Duitsers die in blinde paniek op het Zuiderdiep rijden en geen kant op kunnen. Linksaf, rechtdoor, omdraaien of rechtsaf, allemaal is het verboden om in te rijden. De panische gezichten van de chauffeurs en bijrijders (die vaak kort-pittig zijn) zijn te grappig. Vooral als er een stadsbus aankomt.

Bloemetjesmarkt

Bloemetjesmarkt en Duitsers…

Je struikelt vandaag dus letterlijk over de Oosterburen. Er is geen ontkomen aan in de binnenstad. Overal Duitsers. Er staat een constante file vanaf de Duitse grens tot aan Groningen. Meer dan honderdduizend bezoekers komen naar het centrum. Heel wat meer dan er naar The Passion kijken (16.000),

Goed voor de economie en liefhebbers van de Duitse taal. Een bijzonder tafereel om te zien. Maar de hel als je snel even naar de supermarkt gaat of nietsvermoedend een terrasje wilt pakken. Opdat u het weet. Het levert trouwens wel de nodige knaken op voor de lokale economie, dat is wel heel mooi.

Plus de Duitsers zijn vaak onderwerp van grappen en grollen. Zo kopen vele Duitsers vol goede moed en lekkere zin sopropo op de markt. Dat is een Surinaamse groente met een heel erg bittere smaak. Aan Duitsers wordt het verkocht als een erg zoete groente die perfect in de salade past.

Ga het gesprek aan ( comments)