Open brief aan Grote Broer – Column Herman Sandman

Herman Sandman
Herman Sandman is schrijver, Oost-Groninger, en ook een beetje Stadjer. Jarenlang schreef hij voor de Groninger Gezinsbode over cultuur en meer in 050. Tegenwoordig is hij redacteur weekbladen bij NDC mediagroep, boekenschrijver en deze week te horen op Radio 1, waar hij voor leest uit eigen werk.

In het programma Nooit meer Slapen was vannacht onderstaande column te horen. En die plaatsen we, vanwege de memorabele afsluitende woorden, met liefde. Met permissie van ‘Gods greatest gift for woman’, zoals Herman zijn rol op aarde omschrijft, publiceren we in de toekomst vaker columns van zijn hand.

Herman Sandman: Open brief aan Grote Broer

Dag CIA, NSA, Google, Facebook en AIVD,

Ik begrijp dat jullie, of een andere mij onbekende entiteit, mijn gangen nu ook kunnen nagaan via de anonieme OV-chipkaart.

Dat is knap, technisch gezien, maar ik wil even laten weten dat het een zinloze bezigheid is. Je moet mij niet hebben. Ik ben een wat traditionele man zonder terroristische ambities. Ik woon in Oost-Groningen en dat wat hier nog overeind staat, staat op instorten, dus een aanslag in deze contreien is hetzelfde als nasi meenemen naar de Chinees.

Zoals de meeste Groningers kom ik weinig buiten de provincie. De kans dat we ons op de brommer in een soort nine/eleven-actie in Het Torentje boren is nihil. Zie de protesten tegen de gevolgen van gaswinning. Los van een enkele tweet houden we het netjes. Sinds het beleg van Bommen Berend in 1672 is het hier redelijk rustig.

Mijn bewegingen als consument in kaart brengen is ook vergeefse moeite. Boodschappen doe ik elke zaterdag bij C1000 of Jumbo, groenteboer Vos in Sappemeer en Bakker Dijkman in Slochteren. Mijn vrouw koopt mijn kleren. Op zaterdagavond zitten we voor Midsomer Murders en soms, als zij in slaap valt, kijk ik voetbal.

Mocht er wat van mij bijzitten tussen die 1,8 miljoen telefoontjes, bespaar je de moeite van het uittikken. Wij praten onderling Gronings en de thematiek beperkt zich tot: ’t was niks, ’t is niks en ’t wordt niks.

O ja, als ik de OV-chipkaart gebruik, is het om in de stad te gaan zuipen.

Groet, Herman

P.S. Als er toch iets verandert, wil ik dat zelf ook wel doorgeven. Zeg maar waar ik moet zijn.

Lees meer van Herman Sandman op zijn blog.

Psst, hier meer afleiding: