Openluchtbioscoop Stadspark niet zo zeker meer en daarmee ook terras en inheemse tuin

Afbeeldingen: Stadspark Cinema

Met veel bombarie presenteert de gemeente een jaar geleden hun visie voor het Stadspark. Daarin een aantal eyecatchers: een stadsstrand, skatepark en openluchtbios met terras. In 48 pagina’s wordt uit de doeken gedaan hoe de ‘groene longen’ van Stad een hippe hotspot moeten worden. Een jaar later is nog weinig terecht gekomen van de mooie woorden. Van uitstel komt nu wellicht afstel.

Dat geldt specifiek voor de openluchtbioscoop, die in de plannen wordt benoemd als een concreet initiatief. Sterker nog, ondernemer Roland Breteler had gehoopt de bios deze zomer al te openen. Dat blijkt totaal onhaalbaar en nu slaat de twijfel toe.

Oude rolschaatsbaan

Roland zou vorige maand een toelichting geven over zijn plannen in de ‘Adviesgroep Stadspark’. Dat is een klankbordgroep met onder andere omwonenden. Maar de initiatiefnemer liet op de dag zelf weten een pauze in te lassen om zich te kunnen beraden.

“Ik heb echt al veel tijd gestoken in dit project,” aldus Roland op DvhN.nl. “De wereld verandert momenteel enorm. Aannemers zijn moeilijker te vinden.” Als locatie heeft Roland de oude rolschaatsbaan op het oog. Die baan is al lang foetsie, maar het stenen fundament ligt er nog deels.

“Het plan was om samen met de gemeente dat allemaal weg te halen. Daar komt een inheemse tuin voor terug met veel aandacht voor de biodiversiteit.” Aan de kopse kant van de tuin komt het grote scherm. Met daarvoor een lap gras waar mensen zich lekker op kunnen nestelen om de film te kijken.

Toetsingskader

Aan de achterzijde van het grasveld komt ook nog eens het terras met een vleugje horeca om de gasten te voorzien van een hapje en een drankje. En belangrijk: het terras is grotendeels overdekt zodat bij regen geschuild kan worden. Dat is tenminste het idee. Zoals vaak bij de overheid kan het lokale bestuur de ondernemersdrang echter niet bijbenen.

“Er ligt een visie voor het Stadspark en momenteel wordt er gewerkt aan de verdere uitwerking ervan,” aldus woordvoer Peter Steinfort van de gemeente. “Onderdeel is bijvoorbeeld het opstellen van een toetsingskader: wat gaan we de komende jaren doen, en wat willen we waar in het park realiseren?”

Het lijkt dat ’toetsingskader’ te zijn waar Roland nu tegenaan loopt. “Bij elk initiatief of plan wordt eerst gekeken of het toegevoegde waarde heeft en zo ja, waar in het park het dan het beste gerealiseerd zou kunnen worden,” verklaart de woordvoerder zich nader. “De nadere uitwerking van de visie is dus niet van vandaag op morgen gerealiseerd, het is een meerjarenplan.”

Slagvaardigheid

Terug naar de openluchtbios. “De stekker is nog niet uit het plan getrokken en de ondernemer presenteert binnenkort waarschijnlijk alsnog zijn plannen aan de adviescommissie van het Stadspark. We zijn nog steeds met elkaar in gesprek en het is een goed plan. Wij willen het een eerlijke kans geven. Het zou jammer zijn als de initiatiefnemer zich terugtrekt. Mocht dat gebeuren, dan verandert dat niets aan onze visie voor dit deel van het Stadspark en dient zich wel een ander plan aan.”

Toch moet de gemeente zich hier ook achter de oren krabben. Over de (her)inrichting van het Stadspark moet natuurlijk goed nagedacht worden. Want je wil niet te veel aan het groen zagen en graven. Maar wanneer je als gemeente ziet dat jouw stad uit z’n voegen barst, de druk op recreatiezones te groot wordt en je een ambitieus plan neerlegt hoort daar ook slagvaardigheid bij.

Ouderwetse clash

“Die slagvaardigheid is er ook, alleen wel met zorg,” besluit Peter. “We willen geen dingen doen in het Stadspark waar we later spijt van krijgen. Deze ondernemer moet dus even geduld hebben.” Conclusie is dat dit precies is waar Roland moeite mee heeft. Een ouderwetse clash dus tussen een ondernemer die bij de dag leeft en de handjes wil laten wapperen en een gemeente die in procedures, plannen en overlegstructuren opereert. Als de één nou iets afremt en de ander een tandje bijschakelt kunnen we hopelijk over een paar jaar naar de openluchtbios in het Stadspark.

Psst, hier meer afleiding: