Opgezwolle in Oosterpoort: goed, maar niet als vanouds

 

 

Halverwege de jaren 2000 is Opgwezolle de bom. Het beste qua hiphop dat Nederland te bieden heeft. De rappers uit Zwolle staan gisteravond in de uitverkochte grote zaal van de Oosterpoort.

In 2007 staat Opgezwolle, dan nog met de volledige bemanning, op het Bevrijdingsfestival in Stad. In mijn herinnering is dat één van de vetste Nederlandse live acts die ik ooit heb gezien. De tijd romantiseert vaak de herinnering, maar de lat ligt hoog als ik met Gekke Gerrit in mijn oordopjes naar de Oosterpoort fiets.

In de Oosterpoort is het een grote reünie van de beginjaren 2000 in Groningen. Toen de dertigers met oprukkende haargrenzen en groeiende penzen van nu nog hippe en jonge twintigers waren. Iedereen die in die jaren een beetje een mannetje of vrouwtje in Stad was, is vanavond ook aanwezig. Het is dan ook volop handjes schudden, bijpraten en verbazen. “Zooo, dat stoppen met roken doet wel wat met je gewicht, of niet.”

Opgezwolle 2 Oosterpoort

De show in de Groningse poptempel is goed. Rico en Sticks, de enige overgebleven muzikanten van het oude Opgezwolle spelen vol passie en brengen klassiekers als Verre Oosten en Hoederplank en krijgen regelmatig de hele zaal mee in hun enthousiasme. Maar het niveau van het optreden in 2007 in het Stadspark halen de gasten niet. Daarom ben ik een beetje teleurgesteld. Het is niet wat ik had gehoopt. Dat kan zelfs Kraantje Pappie, die een aantal nummers meedoet, niet goedmaken.

Daarin ben ik niet de enige. Na afloop komt Groningse rapper Mulu naar me toe: “Het was kut zeg. Op zich een prima show, maar van Opgezwolle verwacht ik meer en dat heb ik niet gezien of gehoord vanavond. Ik heb ook te weinig echt goede nummers van ze gehoord.” Maar Mulu en ik staan zo goed als alleen in onze opvatting. Verder heeft iedereen die ik spreek zich uitstekend vermaakt en een heel vette show gezien.

Opgezwolle 1 Oosterpoort

De maat met wie ik heen ben heeft Opgezwolle al eerder gezien met deze tour #Opgezwolle Totnu. In Hedon in Zwolle, in hun thuisstad. “Ik had verwacht dat het gekkenhuis zou zijn in Zwolle, maar dat viel tegen. Deze show is echt heel veel vetter. Veel beter. Veel energieker. Komt denk ik door de Oosterpoort en het Groningse publiek. Er zijn weinig plaatsen in Nederland waar het zo los kan gaan.”

De mening van de maat wordt onderstreept door een groepje Zwollenaren na afloop. “Wij hebben al een aantal optredens van ze gezien in deze tour. Dit was met afstand de beste. Veel beter dan die in Hedon. Maar anders wat. Waar kunnen we afteren hier in Groningen. We gaan morgen pas terug naar Zwolle.” Ik kijk ze even beduusd aan… “Afteren? Het is pas 23:30 uur. Afteren begint hier pas over zes uur. Je bent in Groningen, niet in Zwolle.”

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: