Opinie | De huidige middernacht-chaos onderstreept het belang van onbeperkte sluitingstijden

Groningen is dé stad van de onbeperkte sluitingstijden. Dé stad waar je 24/7 de kroeg in kunt. Dé stad die nooit slaapt. Dé stad waar gedanst wordt tot ver voorbij het ochtendgloren en kerkgangers en stappers naast elkaar in parallelle universums door de zondagochtend dwalen. Machtig mooi. En machtig nuttig, blijkt deze dagen maar weer nu Groningen voor het eerst sinds decennia te maken heeft met verplichte sluitingstijden.

Om de zoveel tijd staat deze pijler onder het succes van Groningen ter discussie. Onbegrijpelijk om meerdere redenen. Ten eerste is de cultuurhistorische waarde van de onbeperkte sluitingstijden belangrijk. Ergens in de jaren ’70 of ’60, daar wil ik vanaf zijn en dat weet Beno beter, besloot de toenmalige burgemeester van Groningen dat iedere kroeg open mocht tot de uitbater er klaar mee was, desnoods tot diep in de ochtend, mits er live muziek was.

Cultuur, geschiedenis en trekpleister

Dat besluit was de aftrap, het vliegwiel voor de pop- en rockstad die Groningen nu is, met in heel Europa groot aangeschreven festivals als ESNS en een breed scala aan podia, van EM2 tot het Stadslab, van Oosterpoort tot Simplon en van Vera tot Huize Maas. Dankzij het besluit trok namelijk menig artiest naar Groningen. Hier was immers altijd wel een podium om live op te spelen. Herman Brood is misschien wel het bekendste voorbeeld van die beweging, maar ook artiesten als Junkie XL en later Kraantje Pappie, Dope D.O.D. en Noisia plukken daar nog steeds vruchten van.

De koppeling met de live muziek is in de loop der jaren verdwenen. Maar nog steeds hebben de onbeperkte sluitingstijden enorme waarde voor Stad. Ze fungeren als een magneet op jongeren die tegenwoordig vanuit de hele wereld in Groningen neerstrijken om te studeren en feesten. Groningen is, zeker boven de rivieren (en eigenlijk van heel Nederland), het absolute stapwalhalla. Daar verdient niet alleen de kastelein een boterham aan, daar spint een hele lokale economie garen bij.

Spreiding bezoekers

En dan is er nog het derde punt. Misschien wel het belangrijkste punt omdat het rechtstreeks invloed heeft op de veiligheid en openbare orde. Dankzij de onbeperkte sluitingstijden kent Groningen een enorme spreiding in de nacht. Op een beetje gezellige avond en nacht bezoeken tienduizenden het centrum van de stad. Die gaan nu mooi gespreid naar huis. De ene haakt iets na middernacht af, de ander haalt de binnenstad niet eens en de derde borrelt stug door en waggelt tussen de marktkooplui en kerkgangers door naar huis. Het kan en mag allemaal in Stad.

En het voorkomt dat enorme en behoorlijk benevelde groepen tegelijk op straat staan. De afgelopen tijd maken we in Stad voor het eerst mee wat dat voor gevolgen kan hebben. Zodra de wijzers van d’Olle Grieze naar middernacht kruipen, als het nachtleven op slot moet van Den Haag, verzamelen tientallen en vaak zelfs honderden zich op de hoek van de Grote Markt, Oosterstraat en Poelestraat. Afgelopen zaterdag, de eerste avond dat alle clubs en danskroegen weer los mochten, stonden zelfs duizenden op de Grote Markt.

Veiligheid en openbare orde

Nog eem snel een eierbal scoren bij HOEK en naar huis, of beter, nog eem doorfeesten op straat. Want dat kan ook, is beregezellig, hoort ook wel bij stad, maar is ook gevaarlijk. En irritant, hinderlijk, intimiderend, vragen om problemen en ellende. Dat heb je wellicht niet door als je daar met wat biertjes en shotjes in de mik aan het hossen en blèren bent. Dat is wat drank met de geest doet, grenzen vervagen en alleen het feestje telt. Alsof het normale leven dat doordendert een vaag parallel universum is.

Tel daar wat groepsdruk en een vleugje baldadigheid bij op en een onschuldig fuifje slaat zo over naar een gevaarlijke situatie en dat is wat al tijd gebeurt. Met als resultaat dat hulpdienster er amper langs kunnen. Agenten worden belaagd met blote konten. Buschauffeurs vrezen dat er eerdaags eentje onder de wielen verdwijnt. Passagiers slaan angsten uit van het intimiderende en gevaarlijk gebonk op de ramen. En beveiligers zien het aantal opstootjes toenemen omdat iedereen tegelijk de straat op gaat.

Kortom, als de afgelopen weken en met name dit weekend iets duidelijk maken dan is het wel belang van onbeperkte sluitingstijden. Laten we hopen dat we daar snel naar terugkeren.

Leve Groningen!


Psst, hier meer afleiding: