Opinie | Den Haag blundert. Maar sommige gasten en uitbaters hebben een spiegel nodig

nacht

Zwalkend beleid, dat kun je Den Haag aanrekenen. Dat is funest voor ondernemers. Onverwachts en vanuit complete stilstand vol klappen naar de allerhoogste versnelling, totdat corona binnen een week harder om zich heen grijpt dat een priester op een kostsschool, en patsboem een nieuw verbod. Dat is geen doen. Maar er is ook zoiets als eigen verantwoordelijkheid van uitbater en gast.

Iedereen ziet deze ellende aankomen, behalve het kabinet. Geef de dorstige, maar niet of slechts deels gevaccineerde jeugd na een lange lockdown een pintje en ze zuigen hossend de hele tap leeg. Dan komt het aan op ethisch ondernemen en borrelen. Nemen uitbaters en gasten hun verantwoordelijkheid, of laten ze de boel de boel zolang de kassa eindelijk maar weer rinkelt en er ouderwets geadt kan worden. Het eerste interlockum liet zien dat veel tenten en bezoekers zich keurig aan de maatregelen hielden. Maar ook dat een aantal daar lak aan had.

Herhaling van zetten

Daarover was toen al veel frustratie in de Groninger horeca. Met name omdat de gemeente, nadat het veel te druk werd in de nacht, de teugels generiek aanhaalde waardoor ook de goeden ineens vroeg dicht moesten. Met die wijsheid in de kop hadden de maatregelen nooit zo snel los moeten worden gelaten als nu is gebeurd. Een maand wachten totdat ook de jeugd goed gevaccineerd is en de wereld ziet er compleet anders uit. Maar nee, allicht onder druk van de horeca “wij zijn de oplossing, niet het probleem” en het drammende volk gooiden Rutte en De Jonge alles los, maar wel met een negatieve test tonen bij de ingang of met in achtneming van 1,5 meter afstand.

Dat werd een behoorlijke grap. Stappers konden zonder enige vorm van testen – er werd zelfs gepropt: “Kom bij ons, welkom zonder test” – bij te veel plekken naar binnen in Stad. Om vervolgens met honderden in bedompte ruimtes schouder aan schouder te bouncen, zuipen, schreeuwen en dansen. Laat daar een paar delta-varianten in los en dan gaat het snel, vraag maar aan Enschede. En inmiddels ook Groningen: van dertig positieve test op een dag binnen een week naar 600 dagelijkse besmettingen en sikkom de Europese corona-lijsten aanvoeren. En dat is alleen maar wat geregistreerd wordt, het topje van de ijsberg.

Als het zo doorgaat lopen elke nacht honderden Groningse stappers (zo’n 25 procent van alle corona-gevallen) long-COVID op. Dat is ook voor jongeren een nare en langdurige ziekte met hoge koorts en veel benauwdheid, het wordt nog ellendiger als hetzelfde gebeurt als in Suriname en Zuid-Afrika, waar de IC’s nu vol liggen met vooral jongeren. En wie weet ontstaat straks de 050-variant, die immuun is voor alcohol en moet de hele wereld vanwege Stad in lockdown. Kortom: voorzichtigheid is geboden.

Voor de bühne?

Daar kan Den Haag weinig aan doen. De burgemeester net zomin. Er is simpelweg geen capaciteit om iedere deur te controleren en iedere gast in de gaten te houden. Het komt aan op vertrouwen. En dat wordt geschaad door gasten en enkele Groningse ondernemers, waarvan een aantal deze week het nieuws haalden omdat ze heel moreel hun verantwoordelijkheid pakten en de toko voorlopig sloten. Veiligheid van het personeel en gasten boven economie, was het adagium. Ze vertelden niet dat ze bijna niks anders konden.

Want met een groot deel van het personeel (corona) ziek thuis, mede dankzij het brakke deurbeleid, is het lastig biertjes tappen. Maar zo werd het niet gebracht. En zo wordt het, tot afgrijzen van collega’s die wel een straf deurbeleid en amper besmettingen hadden, ook niet ontvangen door veel mensen. De tenten die marchandeerden met de regels en daardoor coronabrandhaarden werden, worden als verantwoordelijke bazen onthaald. Dat levert spanningen op in de Groninger horeca. Helemaal nu Den Haag weer fors op de rem trapt waardoor goedwillende ondernemers, die alles netjes en veilig voor elkaar hadden, ook de Sjaak zijn.

Als je naar iemand wijst, wijzen drie vingers naar jezelf

Want weer komen de lakse ondernemers en gasten onder hun verantwoordelijkheid vandaan. Het is de schuld van de regering, roepen ze samen met een groot deel van het publiek in koor. Één van de ondernemers zegt bijvoorbeeld in een reactie op Facebook. “Voor portiers is het geen doen met honderden mensen die allemaal tegelijk naar binnen willen. Dan floept er wel eens eentje tussendoor. Dat had de regering moeten weten, maar ze falen weer.”

Wat hij niet bij vertelt is dat hij al maaaanden stiekem zijn toko ouderwets open heeft zonder dat daarbij maatregelen als afstand en triage in acht wordt genomen. En ook niet met een negatieve test als toegangsbewijs, maar met een wachtwoord dat wordt gedeeld op Telegram. Dan ben je toch behoorlijk hypocriet.

Eigen verantwoordelijkheid

Den Haag blundert. De voorbeelden zijn legio. Van dansen met Janssen tot het losgooien van alles en nu weer sluiten. Op zwalkend beleid is het verdomd lastig ondernemen. Erg logisch dus dat er onvrede en woede is onder horecaondernemers en festivalorganisaties. Maar met die boude constatering gaan de cijfers niet naar beneden. En het vertelt niet het hele verhaal. Niet alle pijlen moeten naar de regering. Een paar moeten ook naar ondernemers en gasten die het niet zo nauw namen met de pandemie en maatregelen, al is het om te voorkomen dat we collectief in een tunnelvisie belanden.

Psst, hier meer afleiding: