Opinie | Hopelijk komt er straks ook een einde aan de echte ‘medische apartheid’ in de horeca

horeca

De horeca is alleen nog maar toegankelijk met een QR-code waarmee wordt aangetoond dat de gast gevaccineerd of recent negatief getest is. Dat is een behoorlijke beperking in de bewegingsvrijheid, maar er is nog altijd sprake van een keuze. Iedereen kan zich laten vaccineren of testen.

Desondanks wordt het door veel mensen neergezet als medische apartheid. Dat is een beladen term die geen recht doet aan de apartheid, want die mensen hadden geen keuze om zwart of wit te zijn. En het gaat straal voorbij aan de grote groep mensen die al hun hele leven zijn verstoten van horeca en festivals vanwege hun medische complicaties.

En dat vind ik hypocriet.

Column gaat verder onder de video

Ooit…

Waar waren al die mensen die nu zo hard reppen over medische apartheid toen gehandicapten aangaven amper horeca te bezoeken omdat het niet rolstoelvriendelijk is? Toen blinden vertelden dat ze erg veel moeite hebben met normaal door de stad bewegen omdat iedereen zijn fiets zomaar ergens neerknalt, zelfs op de blindengeleidepaden?

Ooit, hopelijk vrij snel, is corona goed beheersbaar en kan het leven open zonder enige restricties, zoals dat nu al in Denemarken het geval is. Ik hoop enorm dat de mensen, die zich nu zo druk maken over medische apartheid, dan ook oog hebben voor het echte medische onderscheid, namelijk die tussen valide en mindervalide mensen. Onderscheid dat niet is gebaseerd op de keuzes die iemand maakt, maar waar mensen echt helemaal niks aan kunnen doen.

En heel misschien dat we dan echt een einde kunnen maken aan onderscheid op basis van medische gronden. Zodat ook mindervaliden de dansvloer op kunnen, aan de toog kunnen hangen en alle restaurants in kunnen.

Psst, hier meer afleiding: