Opinie | Nederland, zeikland en het verongelijkte gejank van een multimiljonair

terrassen
De drie.

Kroegbaas Laurens Meyer, eigenaar van onder andere de Drie gezusters, wil gasten niet controleren op een coronapaspoort. Daarvoor heeft hij te weinig personeel en hij vindt het discriminatie.

Dat vind ik behoorlijk verongelijkt gejank van Meyer.

Vooropgesteld: ik ben voor onbeperkte openingstijden. Dus wat mij betreft mag de horeca de hele nacht open. Maar wel alleen met gasten die gevaccineerd of net getest zijn. Dat is in veel buitenlanden al de praktijk en dat werkt prima, ook met terrassen en toko’s zo groot als de Drie.

Een of twee werknemers controleren alle mensen op de QR-code. Per gast duurt die handeling maximaal een halve minuut. Met honderden gasten is dat inderdaad een pak werk. Maar ja, die vervloekte pandemie vergt aanpassingsvermogen en misschien eem wat minder verdienen dan normaal. Het is of dichtblijven of even dealen met de situatie en wat aanpassingen invoeren. En volgens mij is dat de kern van het probleem.

Ik lees de uitleg van Meyer namelijk als geen zin hebben in extra kosten maken. Daar kan ik me iets bij voorstellen als het gaat om een kleine zelfstandige die al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar niet als het gaat om Meyer.

De eigenaar van de Drie is namelijk goed voor een geschat vermogen van 40 miljoen euro. Allemaal verdiend over de rug van vele jonge en onderbetaalde werknemers die net boven het minimumloon werken. Met zo’n salaris tegenover onregelmatige werktijden is het moeilijk personeel werven.

Geef die mensen een eerlijk loon waardoor meer lui weer in de horeca willen werken. Met 40 miljoen in de zak moet dat mogelijk zijn en dat is heel wat sjieker, zeker nadat de horeca miljarden heeft gekregen om overeind te blijven, dan dreigen niet mee te werken met controleren op Corona. We leven immers nog steeds in een pandemie die risico’s met zich meebrengt. Zeker in branches waarvan is bewezen dat het brandhaarden zijn.

Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar de besmettingscijfers in Stad toen de horeca even open mocht en te weinig uitbaters en gasten zich hielden aan de maatregelen. Het gevolg was een explosie aan corona.

Dan zou je denken dat juist de Meyer van deze wereld voorzichtig zouden zijn. Al was het voor de veiligheid van hun gasten, die zou toch hoog in het vaandel moeten staan. Ik zit liever ook in een etablissement waarvan ik weet dat de mensen om mij heen gevaccineerd of recent getest zijn. Maar helaas blijkt niks minder waar. Een kleine extra investering om de gezondheid van gasten en personeel te waarborgen is al te veel gevraagd.

Psst, hier meer afleiding: