Opinie | Van alle dingen die gecanceld moeten worden is terrasverwarming de volgende

Onlangs zat ik op een terras in de binnenstad een broodje te eten. De lunchafspraak was met de huiscolumnist van Sikkom. Het was die woensdagmiddag een graad of 19 en uitzonderlijk warm voor maart. Heerlijk vertoeven dus.

Terwijl ik een hap van een smakelijk broodje zalm nam viel mijn blik op de terrasverwarming, die op standje crematorium stond te loeien. Naast ons een man met korte broek en t-shirt. Alsof hij op vakantie was aan de Algarve.

Westerse verwendheid

De conversatie en de lunch waren prima. Wat een luxe, realiseren wij ons wanneer het topic Oekraïne de revue passeert. Achteraf zit één ding mij niet lekker. Die terrasverwarming. Misschien wel hét symbool van Westerse verwendheid. Het verwarmen van lucht. Wanneer je erover nadenkt natuurlijk een krankzinnig iets.

Constant klinkt de oproep om duurzaam te zijn. De overheid strooit met subsidies en de campagnes zijn niet aan te slepen. We moeten minder vlees eten, minder vliegen, minder auto rijden, minder lang douchen en minder nieuwe spulletjes kopen. Iedereen moet een steentje bijdragen. Maar wanneer we op het terras een flat white wegtikken á 4 euro 40 moet dat in de waan van Ibiziaanse omstandigheden.

Die flat white kost waarschijnlijk een dikke vier euro omdat de energierekening zo hoog is. Omdat wij ook in de winter zonder jas aan op het terras willen zitten. Een gerief dat heel goed te snappen is, maar in het licht van de energiecrisis echt niet meer kan. Bij een terras verderop staan liefst tien patioverwamers, allemaal voorzien van een gigantische gasfles. Gas, je weet wel, dat spul dat we met grote hoeveelheden uit Rusland halen, zodat Poetin z’n smerige oorlog kan bekostigen.

Verandering gaat niet vanzelf

De Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland pleit voortdurend voor verwarmde winterterrassen. Tijdens de coronapandemie was daar wat voor te zeggen, maar nu we weer normaal zijn gaan doen is het tijd te stoppen met luchtverwarming. Milieu Centraal zocht uit wat terrasverwarming kost.

Stel, je hebt tien elektrische verwarmers met ieder een vermogen van 2000W, en ze staan een half jaar lang iedere avond aan. In dat geval verbruik je in totaal 14.600 kWh aan elektriciteit. Dat is bijna 7000 kg aan CO2. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot voor het energiegebruik van een gemiddeld huishouden voor twee jaar.

Omdat verandering niet vanzelf gaat heeft Frankrijk nu flinke maatregelen genomen. Terrassen van cafés of restaurants mogen niet meer worden verwarmd. Ook koeling met airconditioners gaat in de ban. Dat besluit volgt uit een wet die klimaatverandering moet tegengaan. Ook als groene energie wordt verbruikt is verwarming in de openbare buitenruimte niet langer toegestaan.

Als één van de grootste en belangrijkste landen op ons continent dit besluit durft te nemen, kan de zogenaamd progressieve gemeenteraad van Groningen dat ook. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De politiek kan mooie sier maken met duurzame plannen en de horeca kan de flat white een euro goedkoper maken. Doen wij wel een hoodie aan de volgende keer op het terras.

Psst, hier meer afleiding: