Opinie | Waarom nu niet te vergelijken is met de jaren ’30. En waarom de vergelijking terechte kritiek verpulvert

Foto van ANP

Steeds vaker wordt de vergelijking getrokken tussen de holocaust en het huidige beleid, tussen het coronapaspoort en de Jodenster. Vaak wordt gezegd, als daarnaar gevraagd wordt, dat het misschien nog niet zo is als in ’40-’45, maar dat deze situatie verdomde veel lijkt op de jaren ’30. In dit artikel leg ik uit waarom ook die vergelijking volledig mank gaat en het terechte en noodzakelijke kritiek op het beleid verpulvert.

In 1924, zes jaar voor het aanvangen van de jaren ’30 en vijftien jaar voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, schreef Hitler Mein Kampf. In dat boek zinspeelt hij al op de uitroeiing van het Jodendom, het absolute kwaad dat de Duitse natie ten gronde richt en de reden waarom Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor. Hugo de Jonge en Rutte hebben nooit gezinspeeld op het systematisch uitroeien van ongevaccineerden. Er is ook geen enkele aanwijzing dat dat nu of in de toekomst zou gebeuren.

De Jodenkwestie

Hitler wordt in 1933 benoemd tot Duitse kanselier. Vanaf dat moment was de ‘Joodse kwestie’ een van zijn belangrijkste agendapunten en dat resulteerde vrijwel direct in scheldpartijen en geweld richting Joden door groepjes nazi’s, waaronder de bruinhemden van de Sturmabteilung (SA) en leden van de Hitlerjugend. In Nederland is geen enkel spatje geweld gepleegd richting ongevaccineerden. Ja, tijdens demonstraties als men zich niet aan de afspraken houdt, maar verder niet. Geen enkele ongevaccineerde hoeft te vrezen voor een afranseling.

De Neuernberger Wetten gingen op 5 september 1935 in. Al langer hadden Joden te maken met discriminerende wetgeving, maar vanaf dit moment worden Joden officieel uitgesloten van het staatsburgerschap. Dat betekende dat ze niet meer mochten stemmen, om maar wat te noemen. Daarnaast werd het Joden verboden om seksuele relaties en huwelijken met ‘Duits bloed aan te gaan’. Dit om te voorkomen dat het Arische ras verzwakt werd met Joods bloed. Het maakte niet uit of je een gelovige Jood was. Afstamming van meerdere Joodse grootouders was genoeg om als Jood te worden aangemerkt.

Lynchpartijen en pogroms

In Nederland kan gelukkig iedereen met iedereen neuken of huwen, nu en in de toekomst. Daarnaast hebben ongevaccineerden gewoon nog een paspoort, mogen ze deelnemen aan de politiek, naar parken, publieke locaties, stemmen en hebben ze recht op vereniging. Ze worden nergens uitgesloten. Alleen op drukke plekken, waar de pandemie bewezen snel om zich heen grijpt zoals bedompte dansvloeren, wordt gevraagd naar vaccinatie. Als je dat niet hebt, kun je altijd nog een test laten doen om binnen te komen. Anne Frank kon geen test doen op kosten van de overheid of een avondje kroeg overslaan om onder haar verschrikkelijke lot vandaan te komen.

Joden hebben sinds 1933 te maken met intimidaties en geweld. Vanaf 1935, met de Neurenberger Wetten van kracht, werd de omgang met Joden nog een stuk gewelddadiger. Dat kwam tijdens de Kristalnacht, van 9 op 10 september in 1938, tot een triest dieptepunt. Overal in Duitsland werden tijdens vele pogroms Joden aangevallen. Winkels werden geplunderd, synagogen afgebrand, huizen vernield en huisraad op straat gebonjourd. En erger: honderden Joden werden die nacht in koele bloede vermoord en 30.000 Joodse mannen werden opgepakt en ondergebracht in concentratiekampen. Niks daarvan is nu gaande.

Massaemigratie

Tijdens de Kristalnacht werden Joden voor het eerst puur vanwege hun afkomst opgepakt. Er zaten al Joden in concentratiekampen, maar die werden van bed gelicht omdat ze bijvoorbeeld demonstreerden tegen het beleid. De enorme schade werd door de overheid niet verhaald op de daders, maar op de slachtoffers. En het doel werd bereikt: massaemigratie van Joden naar omliggende landen zoals Nederland (denk aan Anne Frank) en Amerika.

Selectie uit de kranten in 1939

Hier werden de Joden overigens niet met open armen ontvangen. Ze werden vaak gezien als mensen die niet pasten in onze cultuur, verkrachters en dieven. Daarbij kwam dat in onze overvolle land, volgens velen, geen ruimte was voor vluchtelingen. Toch lukte het vele Joden om weg te komen uit Duitsland, Van de 523.000 Joden die in 1933 in Duitsland woonden waren er in 1940 nog 163.000 over.

Gele ster

Van massale emigratie is nu geen enkele sprake. Dat is ook niet gek, de insteek van het beleid is compleet anders en de praktijk dus ook. In Duitsland was het doel van meet af aan om de Joden weg te jagen. En gaandeweg werden de bakens verzet naar uitroeiing. Ongevaccineerden worden heden ten dage niet opgejaagd, emigreren niet massaal, worden niet met tienduizenden tegelijk gevangen gezet en er wacht geen industriële massamoord.

De oorlog brak in 1939 uit toen Duitsland verschillende landen binnenviel. Vanaf dat moment was het ook gedaan met het laatste restje vrijheid van de Joden. Ze mochten al niet zwemmen, naar de bioscoop gaan, parken bezoeken of autorijden. En ze moesten hun juwelen, goud, zilver en andere waardevolle spullen ook al jaren afstaan aan het bewind. Vanaf dit moment werden ze samen gepropt in getto’s, een jaar later volgde de gele ster en vrij snel daarna de systematische massaslachting.

Je hoeft niet te vrezen waar Joden in de jaren ’30 voor vreesden

In Nederland mogen ongevaccineerden alles, mits ze een testje halen. Die regel is niet bedacht om een religie of volk te onderdrukken, weg te jagen of uit te roeien, maar is van tijdelijke aard om de bevolking te beschermen tegen de pandemie. Het ander belangrijk verschil, waar juist de vergelijkingen met de jaren ’30 aan voorbijgaan: als ongevaccineerde hoef je op straat of thuis niet te vrezen voor klappen, kopschoppen of een brute lynchpartij. Je burgerschap wordt niet afgenomen zodat je berooid en rechteloos wordt. Je knaken, juwelen en goud worden niet in beslaggenomen door oom agent.

Je mag trouwen en ketsen met iedereen en je mag stemmen. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je over tien jaar door je buren verlinkt wordt op je onderduikadres. En dat je met veel geweld uit de kruipruimte wordt weggetrokken om drie dagen mishandeld te worden op het Scholtenhuis en te eindigen met een enkeltje strafkamp Rottumerplaat waar de gaskamer op jou en al je mede-ongevaccineerden wacht. Dat is natuurlijk een aanname, niemand kan in de toekomst kijken, maar er zijn – in tegenstelling tot de jaren ’30 – nul aanwijzingen dat zoiets op stapel staat. En mocht dat wel gebeuren, dan ben ik de eerste die de barricaden opgaat.

De Godwin die alles verplulvert

De vergelijking van de huidige situatie met de jaren ’30 gaat dus in alle facetten volledig mank. Steker: het is een klap in het gezicht van de geschiedenis. Het is een stomp in de maag van overlevenden en nabestaanden. Het is spugen op het verdriet en de pijn van velen. Het is pure minachting van de belangrijke lessen. En het vermorzelt alle terechte en noodzakelijke kritiek op het coronabeleid. Dat is misschien nog wel het meest wrange.

Want gefundeerde kritiek is heel hard nodig. Er gaat te veel mis om het debat te laten gijzelen door extremisme.

Met een Jodenster op de borst of een abjecte vergelijking holocaustvergelijking op social media, geef je geen signaal af tegen het beleid dat het begin is van de verandering. Je bewijst zelfs het tegenovergestelde van wat je betoogt. Ondanks de volledig ongefundeerde en ranzige beschuldigingen op het systeem die je publiekelijk uit, hoef je niet te vrezen voor een razzia morgenochtend waarbij ze jou en ter vergelding nog tien mannen uit de buurt oppakken en naar Auswitch bonjouren.

Tweedeling

Tot slot: je manoeuvreert jezelf compleet buiten het gesprek en zelfs de samenleving. Die eventuele tweedeling die daarop volgt, komt niet door media en mensen die dat benoemen, maar door de abjecte vergelijking die alles vermorzelt en waar veel mensen terecht niks mee te maken willen hebben. Mensen met gezonde en belangrijke kritiek zwijgen omdat ze niet in jullie hokje willen.

Bron van dit artikel: Historiek.nl

Psst, hier meer afleiding: