Opinie | ‘We laten u niet in de steek’, was de belofte van Rutte. Die is hij niet nagekomen

Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek’, was Rutte’s boodschap aan de ondernemers. Die belofte is hij niet nagekomen, in ieder geval niet waar het de horeca betreft, stelt Hans Singelenberg, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland. Hij roept het kabinet op om het alsnog te regelen.

Door corona zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje – of toch niet? Nee, we zitten in dezelfde storm maar iedereen zit in een ander schuitje. Niet zelf bedacht maar treffend is het wel.

Want het ene schuitje wiebelt slechts wat heen en weer, terwijl het andere al bijna ten onder is. Of nog erger: al ten onder is.

Opgepast, alarm, dodelijk

Wat corona betekent voor onze fysieke en psychische gezondheid, snappen we allemaal. Hoewel we ook daar in verschillende schuitjes zitten (jong, oud, vatbaar, ontkenner, angsthaas, enzovoorts) is het overgrote deel het er wel over eens: opgepast, alarm, dodelijk.

Het omgekeerde geldt voor de directe, negatieve economische gevolgen van corona. Het grootste deel merkt daar namelijk helemaal niets van. Integendeel: het geld klotst bij velen tegen de klippen op. Het salaris komt gewoon binnen of er wordt zelfs meer verdiend (supers, bouwmarkten, aannemers, hypotheekverkopers et cetera).

Recht zo die gaat

Tegelijkertijd wordt er minder geld uitgegeven aan vakanties, concert-, festival-, bioscoop- en/of horecabezoek. De berg poen groeit bij de meesten lekker door dus wat dat betreft: recht zo die gaat!

Er is echter een klein deel dat een mega-economisch probleem heeft door corona. Huis moeten verkopen, pensioengeld opgegeten, spaarrekening van de kinderen opgemaakt, torenhoge schulden bij de bank, bij de belastingdienst, bij leveranciers: gewoon failliet, in ieder geval op papier.

En waarom? Hebben ze een fout gemaakt? Nee. Het is hun overkomen. Zomaar. Corona.

Zwaarst getroffen sector

Ik heb het hier natuurlijk over ondernemers uit bijvoorbeeld de reisbranche, de evenementen- en muziekindustrie en over in algemeenheid misschien wel de zwaarst getroffen sector: de horeca.

Ik hoor het onze premier nog zeggen in maart vorig jaar tijdens zijn ‘Torentjes-toespraak’: ‘Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.’

Gevoel van nationale trots

Hoewel ik niet chauvinistisch ben ingesteld, bekroop mij op dat moment een gevoel van nationale trots. Zo hoort dat inderdaad, mooi! In tijden van ‘oorlog’ zijn we (lees: de overheid) er voor elkaar. We gaan dit varkentje wassen en we doen we het samen.

We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en de trieste conclusie is dat het kabinet haar belofte niet is nagekomen. In ieder geval niet waar het de horeca betreft.

Willens en wetens in de steek gelaten

Ik zal u niet vermoeien met de rekenkundige details maar ik verzeker u: het kabinet heeft de horeca willens en wetens in de steek gelaten. Keihard in de steek gelaten. En dat stond niet in de Torentjes-toespraak.

Zelfs na ontvangen steun moeten horecaondernemers er honderden, (tien)duizenden, soms zelfs tonnen euro’s per maand ‘achteraan gooien’. Van geld dat ze niet hebben. En het kabinet weet dat.

En wie o wie kan mij uitleggen waarom de horecaondernemer moet betalen (of zelfs failliet moet gaan) voor ons aller nationale gezondheid, terwijl de grootste rest in een hooguit wiebelend economisch schuitje zit dat enkel dreigt te kapseizen door een berg overgehouden geld? Niemand, het valt niet uit te leggen.

Gaat ook om fatsoen

Het gaat niet alleen maar om geld, het gaat ook om fatsoen en civilisatie. Mijn boodschap aan het kabinet en onze volksvertegenwoordiging is dan ook: ga je schamen (en fors ook), zeg sorry en doe dan wat hoort: regel het.

Hans Singelenberg is Regiomanager Groningen, Koninklijke Horeca Nederland – dit artikel is ook op Dvhn.nl verschenen

Psst, hier meer afleiding: