NAM koopt panden op, burger betaalt de rekening

Boerderij NAM Onderdendam

De bewuste boerderij in Onderdendam – foto: dvhn.nl

Het is niet de NAM, die door aardbevingen bedreigde panden opkoopt, maar Maatschap Groningen. In deze maatschap zit de NAM voor 60 % en EBN BV voor 40 %. EBN is een besloten vennoot met de Staat als enige aandeelhouder, zo betaalt de belastingbetaler mee aan deze uiterst dubieuze handel en wandel.

Dit blijkt uit documentatie die in handen is van Sikkom over de gekraakte boerderij in Onderdendam. In 2013 is het de boerderij het eerste pand dat volgens de communicatie is opgekocht door de NAM. Het gebouw is zo beschadigd en onveilig geworden door aardbevingen dat het volgens de NAM onbewoonbaar is geworden en dus wordt de eigenaar uitgekocht.

NAM beschadigt, volk draait op voor kosten

Destijds wordt niet bekend gemaakt om welk bedrag het gaat. In de gegevens van het kadaster heeft de boerderij een waarde van 700.000 euro. Welk bedrag het ook is, het is niet volledig betaald door de NAM. Sterker, als het aankoopbedrag 700.000 euro is, is 280.000 euro daarvan is opgehoest door EBN BV, dat volledig onder het ministerie van Economische Zaken valt. Dat komt omdat beide partijen samen de Maatschap Groningen vormen.

Update: De koopakte is in bezit van Sikkom en daaruit blijkt dat er minimaal 895.000 euro is betaald door de Maatschap Groningen voor de boerderij. Daarvan heeft de NAM 537.000 euro opgehoest en EBN 385.000 euro. Volgens sterke geruchten heeft de toenmalige eigenaar meer geld gekregen via Maatschap Groningen, maar dat is buiten de notariële akte omgegaan en daardoor nog niet traceerbaar en hard te maken. Maar de geruchten zijn hardnekkig.

“Het opkopen van bedreigde panden gebeurt inderdaad door de Maatschap en niet door de NAM,” bevestigt Sander van Rootselaar, woordvoerder van de NAM. Zeer opmerkelijk, omdat via deze constructie de belastingbetaler opdraait voor de schade die een particuliere onderneming aanricht. Om hoeveel panden het exact gaat, is niet duidelijk omdat de NAM geheimhoudingscontracten met gedupeerden sluit.

Duidelijk is wel dat de komende jaren heel veel panden worden afgekeurd. Dat kan niet anders, daar worden de eerste voortekenen nu zichtbaar van. Vaak gaat het om grote, oude en veelal monumentale panden. Dat zijn immers de meest complexe zaken waarvoor uitkoop de voordeligste optie is. Op termijn kan het betekenen dat NAM (lees Shell) straks ongelooflijk veel, waardevol onroerend goed bezit in de provincie, dat voor 40 % is gefinancierd door de belastingbetaler.

rp_groningen-aardbevingen-800x600.jpg

NAM roept, gemeente Bedum poept

Het balletje begint te rollen in Onderdendam als de opgekochte boerderij dit jaar wordt gekraakt. Volgens de NAM is het pand onbewoonbaar en daarom wordt de oude eigenaar in 2013 uitgekocht, maar de NAM heeft wel de plicht om het pand te onderhouden, aangezien het om een rijksmonument gaat. In 2015 wordt de boerderij na ruim anderhalf jaar leegstand gekraakt. Vindt de NAM in eerste instantie prima en ze regelen met gemeente Bedum dat de krakers in een antikraak-regeling rollen.

Raarrrrrrr, want de boerderij is toch onbewoonbaar? Maar niet volgens het kadaster en de plannen van de gemeente die nog steeds voorschrijven dat het om een bewoonbare ruimte gaat. In ieder geval, er wonen mensen antikraak, iedereen blij. Behalve de buren. Die zijn bang voor ruige feesten die de lieve vrede van het rustige en pittoreske Onderdendam dwarsbomen. Dus stappen ze boos naar de gemeente.

Probleem voor Bedum. Net geregeld voor de NAM (ja echt, NAM roept, Bedum regelt, staat in mailverkeer dat wij in handen hebben) dat de mensen daar antikraak kunnen zitten, gaat de buurt moeilijk doen. Dus Bedum belt de NAM: “We hebben een probleem. De buurt gaat niet akkoord. De krakers moeten eruit.” Dat moet dan maar, erkent ook de NAM en dus wordt het proces in gang gezet. Er worden juridische stokken gezocht om de krakers uit de boerderij te slaan.

Shell dankzij burger groot onroerend goed-bezitter

Maandag volgt het kort geding voor de rechtbank in Groningen. En dat is precies de reden waarom er ineens verborgen informatie naar boven komt. De dagvaarding is in bezit van Sikkom en daarop staat: “NAM is de mede-eigenaar en beheerder van de onroerende zaak, staande en gelegen aan het adres Boterdiep OZ 13 te (9959 PM) Onderdendam (Bedum), NAM is gerechtigd om namens mede-eigenaar EBN B.V. het beheer over de onroerende zaak te voeren en deze procedure aanhanging te maken.”

Verdomd, NAM niet de enige eigenaar. EBN B.V. dus ook en daarmee de Staat. Dat onderstreept ook het kadaster, volgens de officiële documenten is de NAM voor 3/5 eigenaar van het pand en EBN B.V. voor 2/5 eigenaar. Precies de verhouding van de Maatschap Groningen. Volgens de NAM wordt deze constructie toegepast bij het opkopen van alle onbewoonbare panden in het gebied. Zo dragen wij allemaal er aan bij dat de Shell straks een van de grootste onroerend goed-bezitters in de regio wordt.

Handige jongens, die olie- en gasdudes.

Door: Willem Groeneveld

Uitdraai Kadaster

Kadaster NAM Onderdendam EBNKadaster NAM Onderdendam EBN

Ga het gesprek aan ( comments)