Opleverdatum containers Suikerunie weer vertraagd – internationale studenten woedend

studenten containers

De 250 containers op Suikerunieterrein voor internationale studenten zouden eerst tussen de eerste week van september en 1 oktober worden opgeleverd, toen op 1 oktober en inmiddels is het uitgesteld tot 15 oktober. Dat is bijzonder slecht nieuws voor de huurders die nu nog langer in erbarmelijke omstandigheden moeten leven.

De struggle rond de containers is real. Rizoem, de partij die ze gaat verhuren, is inmiddels meerdere keren op de vingers getikt door de RUG en de brandweer. De containers zijn bijvoorbeeld nog niet brandveilig genoeg. Dat moet wel en daarom houdt de brandweer deze periode weer steekproeven, om te kijken of de beloofde verbeteringen zijn doorgevoerd. Uit die proeven blijkt dat de containers nog steeds niet voldoen aan de maatstaven voor brandveiligheid.

“Nette oplossing” – yeah right

Maar volgens Rizoem is dat niet de oorzaak van de huidige vertraging. Die zou komen omdat het bedrijf dat het riool zou aanleggen nog niet beschikt over het juiste materiaal. “We kunnen al wel een aantal studenten kwijt, maar omdat er nog volop gewerkt is, hebben we besloten de opleverdatum voor iedereen uit te stellen”, vertelt Dick Jansen van Rizoem. Dit relaas komt overeen met de mail die huurders hebben ontvangen over het uitstel van de opleverdatum.

In die mail komt Rizoem ook met een oplossing: huurders krijgen 250 euro terug. Dat is heel netjes, vindt Dick. Ons lijkt dat het minimale. Want de huurprijs per maand is 495 euro. Het bedrag dat huurders terugkrijgen is dus precies een halve maand huur. Dat is niet netjes, de verhuurder is hiertoe wettelijk verplicht. Netjes zou zijn om de studenten tot die tijd gratis woonruimte aan te bieden. Maar dat gebeurt niet. Wel mogen studenten langer in hun noodaccommodatie blijven.

Noodoplossing

Dat zijn de containers aan het Damsterdiep waar studenten voor behoorlijk wat geld een kale ruimte moeten delen met een andere huurder. En dat zijn de lokalen aan de Metaallaan in Groningen. Waar studenten 12,50 per nacht voor betalen om met 29 anderen in een lokaal te slapen. Allemaal niet zo netjes. Des temeer omdat Rizoem hierover erg halfbakken communiceert met de huurders. Vele huurders krijgen bijvoorbeeld begin deze week nog te horen dat 1 oktober zeker gaat lukken.

Niet dus. En dat is de zoveelste blunder van Rizoem. Zo deed de verhuurder aan verboden koppelverkoop door huurders verplicht te stellen een bed bij Rizoem te huren voor 110 euro per maand, anders geen woning. Dat mag dus niet en daar is de RUG erg boos over geworden. Terecht. Waar de universiteit ook boos over is geworden zijn de huurcontracten van Rizoem. Huurders zijn verplicht deze te tekenen voordat ze ook maar iets hebben gezien, zonder dat duidelijk is wanneer de brut wordt opgeleverd.

Blunder op blunder

Ook niet heel netjes van Rizoem. En daar blijft het niet bij. Zo worden de internationale studenten verplicht om in een vroeg stadium de eerste maand huur en de maand borg over te boeken naar Rizoem voor 1 september. Zonder dat ze het contact hebben ingezien. Gebeurt dat niet, dan krijgt de student geen container. De toekomstige huurders zien het niet zitten om dik te dokken voor iets wat ze niet hebben gezien, waarvan ze geen idee hebben wanneer ze erin kunnen. Daarover contacten ze massaal Rizoem.

Maar de verhuurder is te vermurwen. Pas als wij in de materie duiken, vragen stellen, de RUG informeren en erover publiceren, komt de brut in beweging. De verplichte huur van het bed is ineens foetsie. De contracten worden versneld geleverd. De betalingstermijn wordt opgerekt. Niet vanuit Rizoem zelf omdat klanten klachten hebben. Maar omdat er verhalen in de media verschijnen en de RUG not amused is. Desondanks houdt Rizoem bij monde van Dick vol dat het allemaal heel netjes gaat en dat ze het doen voor de studenten.

Valse beloftes van Rizoem

Daar denken de toekomstige huurders anders over. Eentje stuurt ons: “Ik ben niet makkelijk boos te krijgen, maar het is ze gelukt, ik ben woedend. Waar moet ik de komende twee weken slapen?” Een ander appt ons: “Ze verneuken ons de hele tijd.” Ook op de Facebookpagina van de containerbewoners zijn vele boze reacties te lezen. Eentje vindt dat de huurders zich moeten verenigen om hun woede kenbaar te maken. Anderen hebben het idee dat ze met valse beloftes aan het lijntje worden gehouden.

Wat ons op de redactie inmiddels een beetje tegen de borst stuit is de opstelling van Rizoem. Ze verkondigen constant en steevast het te doen voor die zielige studenten. Ze zijn redders met louter goede intenties. Ondertussen moffelen ze problemen onder het tapijt, komen ze pas in actie als media aan de bel trekken en pakken ze dadelijk per jaar 1,5 miljoen euro omzet op de containers. Prima dat ondernemers veel geld verdienen, maar hang dan niet vals de barmhartige Samaritaan uit.

Psst, hier meer afleiding: