Opnieuw poging om historische Herepoort terug te halen naar Stad. Staat nu te shinen in 020.

De Herepoort in Amsterdam (Foto: Ronn)

Vier serieuze pogingen werden in het verleden al ondernomen om de Herepoort terug naar Groningen te halen. Voor wie het niet weet; de historische poort staat al sinds eind 19e eeuw in Damsko te shinen. Het is Ger Bos en de actiegroep waar hij onderdeel van is een doorn in het oog. Een nobele poging, maar ook dapper.

De Herepoort staat namelijk in de tuin van het Rijksmuseum. Eerder liet de directeur nog weten dat de poort ‘nooit meer uit Amsterdam zou vertrekken‘. De poort is architectonisch te veel verbonden met de rest van het de tuin. De poort bestaat uit de geredde restanten van wat in 1878 in Stad als een sta-in-de-weg werd gezien. 

Markering van de voormalige Herepoort (Afbeelding: Mapio)

Markering

Op Wiki is te lezen dat mede op initiatief van architect Pierre Cuypers de Herepoort in 1885 weer werd opgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum. In 1995 werd de plek in de Herestraat waar de eerste poort heeft gestaan gemarkeerd in de bestrating.

Volgens GIC is er al contact gemaakt met de griffie van B&W en de Gemeenteraad om dit onderwerp op de agenda te plaatsen. Meer weten over de actie? Stuur een mailtje naar Ger Bos: [email protected]

Psst, hier meer afleiding: