Oproep | Kom vanavond naar Grote Markt voor Nunë en Davit: ‘Een laatste schreeuw’

Nunë (9) en Davit (7) die geboren en getogen zijn in Groningen, maar nu dreigen te worden uitgezet door IND naar Armenië. Vanavond wordt een protestactie gehouden op de Grote Markt. Foto: Corné Sparidaens

Nu komt het aan op de laatste kansen: mogen Nunë (9) en Davit (7) in hun geboorteplaats Groningen blijven? Of moeten de kinderen naar een land waar ze nog nooit eerder waren? Vanavond wordt een protest gehouden om te laten zien dat Groningen hen omarmt.

En dat was vanochtend al goed zichtbaar in de binnenstad. Zo hing aan het pand van het Eurocollege een grote banner en aan het balkon van Vindicat het statement dat Nunë en Davit in Groningen horen. Het is de opmaat naar een grote bijeenkomst, vanavond om 19:00 uur op de Grote Markt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingen

Banners bij het Eurocollege en Vindicat op de Grote Markt

Honderden mensen

Edwin Westra, die de familie bijstaat en mede-initiator van het protest is, verwacht honderden mensen. BN’ers, BG’ers, politici, Stadjers én de klasgenootjes van Nunë en Davit. “We hopen op zoveel mogelijk mensen. Hoeveel er komen, dat durf ik niet zeggen.”

Het is een laatste schreeuw om steun voor de rechtszitting op donderdag 30 september. Daarin wordt het bezwaar behandeld tegen het besluit van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) om de kinderen uit te zetten naar Armenië. Edwin hoopt dat als genoeg mensen komen opdagen, de IND met de hand over het hart strijkt.

Steun van Schuiling

Veel mensen vinden het volgens hem verschrikkelijk dat de kinderen hun thuisland worden uitgezet. Getuige ook de petitie die inmiddels bijna 36.000 keer is ondertekend. “Nog 4000 handtekeningen en dan hebben we hoeveel we wilden.”

De handtekeningen worden aangeboden aan burgemeester Koen Schuiling. Die staat volledig achter Nunë en Davit: “Hij heeft gezegd er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat ze worden uitgezet.”

Onzekerheid

Hoe het nu met ze gaat? “Nou, niet zo goed. Zij weten ook dat het nu wel erg dichtbij komt. Dat vinden ze spannend. Het is ook die onzekerheid van de afgelopen tijd, constant dat vraagteken boven het hoofd.” Nunë was woensdag bij een verjaardagsfeestje. Een welkome afleiding, maar toch heeft alles een ‘zwart randje’ voor haar.

Als de zitting volgende week is geweest, volgt de uitspraak waarschijnlijk binnen zes weken, zegt Westra. “Als dat negatief uitpakt, zullen ze snel het land uit moeten.”

Psst, hier meer afleiding: