Oproep: Komt allen naar de Grote Markt 23 september. Uitzetting dreigt voor Nunë (9) en Davit (7), die héél graag Stadjers willen blijven

Nune en Davit Kamervragen
Nunë en Davit.

Ze wonen al hun hele leven in Stad, maar als het aan de IND ligt worden ze heel snel het land uit gebonjourd, naar Armenië, waar hun ouders vandaan komen: de Groningse Nunë (9) en haar broertje Davit (7). Om dit te voorkomen, is er donderdag 23 september een protestactie op de Grote Markt. “We willen dat ‘ie vol loopt met mensen”, zegt Edwin Westra (31), die zich al lange tijd over het gezin ontfermt.

Het is een heel spannende tijd voor de kinderen. En dat is, schrijnend genoeg, eigenlijk al maanden zo. Misschien wel jaren.

Tien jaar geleden vluchtten de ouders van Nunë en Davit hun geboorteland uit, omdat het daar niet meer veilig voor hen was. Sindsdien strijdt het gezin voor een verblijfsvergunning. Maar de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) besliste in 2020 anders. We kunnen dat in mooie, verhullende termen verpakken, maar de boodschap is gewoon: opsodemieteren. Spulletjes pakken, vriendjes gedag zeggen, terug naar Armenië. No mercy.

Waar is de menselijke maat?

Armenië. Een land waar Nunë en Davit nog nooit zijn geweest, waar ze geen vriendjes hebben, waar ze de taal niet spreken. Reden? Ze zouden niet altijd ‘in beeld’ zijn geweest én niet genoeg zijn geïntegreerd. Wat nogal, ehm, bullshit is, aangezien de kinderen al hun hele leven op hetzelfde adres in de Oosterparkwijk wonen, en naar dezelfde school in Beijum gaan, waar ze een hoop vriendjes en vriendinnetjes hebben. Ook is het gezin al jaren betrokken bij de Oosterkerk, in diezelfde Oosterparkwijk. “De IND is de menselijke maat uit het oog verloren”, zegt Westra. Hij is boos. “De ouders van Nunë en Davit zijn ook hartstikke Nederlands. Als ze mogen blijven, hebben ze de volgende dag een baan. Maar ze mogen nu simpelweg niet werken.”

Tegen de uitspraak van de IND gingen ze dan ook in beroep. En nu is het zover. De rechtbank buigt zich 30 september over de zaak, waarbij ze toetst of de instantie juist heeft gehandeld. “Ze beslissen dus niet of de IND gelijk heeft: ja of nee”, legt Westra uit. “Nee, de meest positieve uitkomst is dat de IND de zaak moet heroverwegen. Maar dat zou al heel mooi zijn.”

De protestactie, de laatste troef!

Het is allemaal niet zo jofel. En daarom startte Westra eerder al een petitie om handtekeningen te verzamelen. Zo kan hij de zaak op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Daar heb je d’r 40.000 voor nodig, maar de teller is blijven hangen op 31.239. Vandaar: een protestactie, de laatste troef!

En dat is dus donderdag 23 september, om 19.00 uur. Wat er allemaal staat te gebeuren, wil Westra nog een beetje geheim houden. Hij hoopt in elk geval op veel mensen, spandoeken en sprekers. “We willen de dreigende uitzetting breed onder de aandacht brengen. Bij genoeg handtekeningen kan uitzetting hopelijk worden voorkomen.” Hij is even stil. “Nunë is pienter genoeg om te begrijpen wat er allemaal gaande is. En als je het mij vraagt, kan die momenteel geen kind zijn.” Het wordt tijd dat deze ellende stopt.

So save the date: 23 september.

Psst, hier meer afleiding: