‘Opstand’ tegen Fries volkslied op d’Olle Grieze: 1250 euro zwijggeld en protest aangekondigd

De aankondiging dat aankomende dinsdag het Friese volkslied gespeeld wordt op het carillon van de Martinitoren, leidt tot rumoer in Stad. Op sociale media buitelen de voor- en tegenstanders over elkaar heen en er is zelfs 1250 euro zwijggeld geboden.

In ruil voor een donatie van 500 euro aan de Voedselbank en het onderhoud aan de Martinikerk speelt stadsbeiaardier De Boer in december en januari elke dinsdag een verzoeknummer op het eeuwenoude klokkenspel. Voor aankomende dinsdag heeft Bernlef, de Friese studentenvereniging in Stad, het Friese volkslied aangevraagd.

“Heeft Groningen nu echt z’n ziel verpatst voor 500 euro?’’, vraagt het Groningse D66-raadslid Tom Rustebiel zich af. “Schriftelijke vragen! Spoeddebat!’’, grapt hij vervolgens in een nieuwe tweet.

Opstand

Jasper Been doet er nog een schepje bovenop: “Wie heeft er potten, pannen, fluitjes en gezond verstand en kan dinsdag op de Grote Markt en het Martinikerkhof aanwezig zijn? #wijpikkenditnietlanger’’, haakt de GroenLinks-politicus in.

Stadjer Niels Hilboesen heeft een andere suggestie: de Friezen ‘krijgen’ voor één dag de Martinitoren, maar daar moet wel wat tegenover staan: “Ik bied 50 euro aan het goede doel als ze stoppen met het spelen van het Fries volkslied voor alle wedstrijden (van sc Heerenveen, red.). Dan staan we quitte.’’

1250 Euro zwijggeld

En Henk Greebe wil zelfs een fors bedrag zwijggeld dokken. Op RTV Noord zegt hij: “Ik betaal 1250 euro uit eigen zak om het Gronings volkslied te laten spelen en niét het Friese.”

De in Groningen woonachtige Fries Tom Akkerman snapt de ophef niet: “Waarom toch altijd dat gemiep op Friezen? Uiteindelijk was Groningen ook lang onderdeel van Magna Frisia en staan er volgens mij niet voor niets pompeblêden in het wapen van de provincie.’’

Psst, hier meer afleiding: