Orange Skyline spelen de benen van hun reet in VERA

De boys van Orange Skyline staan begin 2013 in VERA. Juichend ontvangen ze de titel Winnaar POPgroningen Talent Award. Nu, vier jaar later presenteren ze op hetzelfde podium hun eerste plaat Things that I hide voor een uitverkochte zaal. Uniek voor een Groningse band.

Peter Weening haalt een hand over zijn gezicht. Peinzend kijkt de VERA-programmeur over de hoofden van zo’n 450 bezoekers naar het podium waar Orange Skyline keihard uit z’n dak gaat. “Planet Orange kwam wel in de buurt”, antwoordt Peter tenslotte.

“Ik zei het je toch. Een uitverkochte VERA tijdens een plaatpresentatie van een Groningse band is speciaal”, knikt Sjoerd Nijland, hoofd van POPgroningen. Of hij trots is op de boys? “Jazeker. Maar ze hebben het allemaal zelf gedaan. Die jongens werken hard!”

Orange Skyline

Orange Skyline

Dat ze hard werken, blijkt al snel. Na nog geen drie nummers roept zanger Stefan van der Wielen: “Toen ik als jochie hier in VERA kwam, dacht ik: op een dag sta ik hier ook!” Het publiek joelt. Het is hem gelukt, maar de frontman is nog niet klaar.

“Nu we hier staan, willen we ook op de muurrand van deze zaal.” Langs de muren van de grote zaal in VERA staat per jaar de naam van de band die het vetste optreden geeft, geschreven. “Wij gaan de benen van onze reet spelen vanavond om jullie de tofste show van dit jaar te geven. Dat beloof ik hierbij!”

Dikke show

De beste man houdt zich aan zijn woord. Het ene na het andere nummer knalt als een golf van euforie door het publiek heen. Net als de frontman zelf. Hij besluit halverwege de show van het podium af te springen en door de massa helemaal naar achteren te lopen. Al zingend natuurlijk. Later springt hij na de laatste song het publiek in en laat zich bijna tot aan de bar dragen.

In de backstage vertelt hij met een lach op z’n gezicht: “Dat was echt zo’n momentje wat wij als band ‘helemaal gekkie gaan’ noemen. Het is het punt waarop je zoveel energie hebt en alles zo op z’n plek valt, dat je iets kunt doen dat niemand verwacht. Zelf jij zelf niet.”

VERA uitverkocht en nu?

De band die vorig jaar voor een uitverkocht Ziggo Dome in het voorprogramma van Kensington speelt, is heel blij met hun albumrelease. Manager Bastiaan Nijbroek kijkt ondertussen vooruit. Met een biertje in de hand vertelt hij over de podia die de act de komende dagen nog gaat aandoen.

“Morgen spelen we in Paradiso. Zaterdag staan we in De Helling. Twee mooie zalen waar we graag komen.” Hopelijk is het net zo afgeladen als vanavond. Want eerlijk is eerlijk: wat een vette show!

Ga het gesprek aan ( comments)