Oranjevereniging maakt zich op voor ouderwetse Koningsnacht en -dag: “We hebben een geweldige line-up”

Het podium op de Vismarkt tijdens een eerdere Koningsnacht. Foto: Martin Nuver / archief DvhN

Hij kan zijn enthousiasme maar moeilijk bedwingen en waarom zou hij ook? Peter van der Linde, voorzitter én programmeur van de Oranjevereniging in Stad telt de nachtjes slapen af tot volgende week dinsdag. Dan is het na twee coronajaren eindelijk weer feest in Stad op 26 en 27 april.

“We staan echt te popelen om dit evenement te draaien,” vertelt Peter. “Het is eigenlijk heel simpel: ga gewoon genieten. Slenter lekker over de vrijmarkt en daarna door naar de binnenstad, want de line-up is écht heel goed.”

‘Heel veel zin in een mooi feestje’

Peter heeft de mazzel dat hij een aantal bands heeft kunnen doorschuiven die hij al in 2020 op de agenda had staan. “Son Mieux bijvoorbeeld. Staan op Pinkpop, doorgebroken in het buitenland. Echt een topper op Koningsdag. Maar ik doe serieus mijn best voor ieder wat wils neer te zetten. Volgens mij is dat weer gelukt.”

Aan het karakter van de twee dagen heeft de organisatie weinig veranderd. “Waarom zou je iets veranderen dat goed loopt? Volgens mij hebben de mensen gewoon weer heel veel zin een mooi feestje. En daar zetten wij ons keihard voor in, samen met een groep fantastische en kundige vrijwilligers.”

Verscheidenheid aan artiesten

Naast Son Mieux uiteraard een verscheidenheid aan artiesten. Wat te denken van Joe Buck, dé ster van Beste Zangers 2021. Hij staat, net als Mooi Wark, op het hoofdpodium op de Vismarkt tijdens Koningsnacht. Die avond/nacht wordt afgesloten door Broken Brass: traditionele New Orleans brass met een mix aan hiphop, funk, soul, dance, jazz. Gaat dat horen en beleven!

Tijdens Koningsdag is naast het reeds gememoreerde Son Mieux ook genoeg te beleven. Met name de afsluiter zal tot de verbeelding spreken: The Cool Quest. Ze zijn niet echt in een mal te gieten, maar klassieke hip-hop in een jaren ’90-jasje komt misschien in de buurt. Voetjes van de keien op de Vismarkt gegarandeerd.

Liefde voor het Oranjehuis

“We zijn er voor de mensen, we zijn er voor de stad,” besluit Peter. “Het moet goed en vooral ook gezellig zijn.” En there’s no shame in that. We zijn er met elkaar aan toe. En dat toevallig een koning jarig is, is slechts een aanleiding. Hoewel, we moeten ook niet vergeten hoe het ooit ontstaan is. Daarom een Beno Hofmannetje.

De Algemene Oranjevereniging “Oranje Nassau” werd op 1 januari 1924 opgericht met het doel: de gevoelens van aanhankelijkheid en liefde voor het Oranjehuis, waarmee de wording van ons volksbestaan zo innig is verbonden, op te wekken, te onderhouden en te bevorderen. Dat resulteerde aanvankelijk in koekhappen en accordeon-en mandolinegezelschappen.

Die tijd heeft één van de oudste Oranjeverenigingen van ons land definitief achter zich gelaten. En het moet gezegd worden: de mix zoals die nu is met een ouderwetse vrijmarkt en nieuwerwetse artiesten op de Vismarkt doet het al jaren goed. “We zullen ook dit jaar weer evalueren. Moeten we uitbreiden? Moet het anders? Gaan we eerlijk naar kijken. Maar voor nu: laten we er een geweldig feest van maken!”

Psst, hier meer afleiding: