Orde – column Rosa Timmer

Rosa Timmer orde

Hatseflats weer een nieuwe lading columns van Rosa Timmer in de digitale brievenbus en daar zijn we blij mee. Rosa Timmer is Stadjer, journalist en columnist bij DvhN, ze schrijft boeken en haar columns verschijnen hier op Sikkom.

Orde – Rosa Timmer

Elke woensdagavond komen vriend en ik thuis in een compleet andere inrichting. Dan is onze schoonmaakster geweest. Niet het poetsen maar het herschikken van onze woning ziet zij als haar voornaamste taak.

Na een vakantie is het altijd prijs: overal hangen nieuwe rekjes, stoelen staan op zolder en de eettafel staat vijf meter verderop. ,,Voor een ruimtelijk effect”, schreef ze met sierlijke letters op een achtergelaten briefje. Daaronder een nuttige tip: ,,P.S.: Het wordt nu echt tijd om een was aan te zetten hoor.”

Het gaat weleens mis. Ze knipte een keer een stuk af van het volgens haar te lange koord van de luxaflex. Maar omdat het raam drie meter hoog is, is het lint nu te kort en moeten we op een trapje het rolgordijn bedienen.

Ze heeft eigenaardige ideeën over het scheppen van orde. Zo heeft ze mijn tampons, die rommelig in een bakje lagen, op grootte en dikte gesorteerd. Opdat ik mij niet zal vergissen in wat ik in mijn vagina stop. Handig!

Het is een dilemma. We willen haar niet kwetsen maar er zijn grenzen. Ik zou willen zeggen dat ik de zaken die met mijn kruis te maken hebben, graag zelf regel. Dat is hard nodig, zo bleek laatst toen ik amoureuze poging deed met vriend.

We grepen op een goed moment naar condooms maar die lagen niet in het nachtkastje. Ze had ze in de verbanddoos gelegd. Beneden. Logisch, je zou maar plots zin hebben in seks als je een bloedende voet aan het verbinden bent. Dan heb je ze toch maar mooi bij de hand. En ach, dat ze niet meer naast het bed liggen. Kniesoor die daarop let.

Afijn, ik word cynisch. Voor vriend gold een ander breekpunt. Hij verzamelt gelflacons waar nog een klein restje in zit. Elke ochtend doet hij veel moeite om net het laatste kloddertje eruit te slaan. Daar geniet hij van. Onze schoonmaakster gooide gisteren zijn verzameling pardoes weg.

Morgen gaan we met haar praten.

Psst, hier meer afleiding: