Organisatie Unmute Us allerminst blij met aangekondigde versoepelingen. ‘Dit zijn geen versoepelingen’

Unmute Us editie 2 lijkt ook weer weinig indruk te hebben gemaakt op het kabinet. Foto: Stef van Oosterhout

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk. Zo luidt één van de aangekondigde corona-versoepelingen. Zijn ze daar blij mee bij Unmute Us – de organisatie die zaterdag luidt en duidelijk streed voor hun sector? Allerminst, laat nachtburgemeester Merlijn Poolman weten.

“Wij voelen dit niet als versoepelingen, het zijn aanscherpingen”, zegt Poolman.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdag om 19 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen en die zijn zoals gebruikelijk alweer uitgelekt.

Maximaal aantal bezoekers

Op dit moment lijkt het erop dat feestjes wel weer door mogen gaan, maar dan met een maximaal aantal bezoekers, op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.

De openingstijden voor de nachthoreca worden niet versoepeld: tussen 00.00 uur en 06.00 uur blijft de horeca op slot.

De anderhalvemeterregel verdwijnt vanaf zaterdag 25 september. Daarom mogen er waarschijnlijk weer meer gasten de cafés in, tot 75 procent van het maximaal aantal bezoekers.

Onbegrip en verslagenheid houdt aan

Poolman: “We mogen opgepropt de Primark in, maar als we op ’t terras willen zitten hebben we een QR-code nodig. En voor de zogenaamde versoepelingen voor festivals geldt: lekkere timing. De zomer is voorbij. En dan het controleren van toegangsbewijzen, hoe gaat de kleine ondernemer dat organiseren?”

Wie het succes van Unmute Us deel 2 zaterdag 11 september meemaakte, verwachtte, of hoopte wellicht op meer. Maar volgens Poolman is eigenlijk niemand van de betrokkenen verbaasd. “Het respect voor de nacht-, cultuur- en muzieksector was er vanuit het kabinet al nooit. Het laat gewoon nog een keer zien hoe schandalig het allemaal is.”

Psst, hier meer afleiding: