De Orthodoxe Koptische Kerkisering slaat toe in Groningen

Deze foto van een groep donkere vrouwen in gesluierde kledij gaat viraal. Volgens de duizenden verspreiders is de foto afgelopen maandag geschoten in Paddepoel en staat ‘ie symbool voor de verguisde islamisering van Nederland. Dat is niet helemaal zo.

Uiteraard mag iedereen wat vinden van de foto. Het is ook een opmerkelijk beeld. Zie je niet elke dag in Groningen. Zeker niet in Paddepoel, want de locatie van de foto is het Wouter van Doeverenplein, vlakbij het UMCG en tegenover de Oosterkerk. Dat maakt niet heel veel uit. Het is wel Stad en het blijft een bijzondere foto.

Orthodoxe Koptische Kerkisering

Maarrrr het is niet een random kiekje, dat de apocalyptische islamisering van Groningen blootlegt. Integendeel. Op de foto zie je bezoekers van een bijeenkomst in de Oosterkerk. Sinds december van dit jaar wordt de kerk drie zaterdagen per maand gebruikt door de Eritrese Orthodoxe Koptische Kerk. Zaterdag dus, niet maandag.

Christenen hoax moslims groningen

En belangrijker: het gaat om christenen. Het zijn (veelal) gevluchte Eritreeërs die zijn gestrand in Groningen, Friesland of Drenthe. Tijdens de dienst in Groningen vinden ze troost. Ze zijn vertrokken vanwege de dictatuur, islam, misdaden tegen christenen, of economie, daar verschillen de meningen over. Maar zeker is: het zijn geen moslims. Opdat je het weet.

Joe, het klopt niet

Niet dat dit belangrijk zou moeten zijn, maar gezien de ophef op sociale media is het een behoorlijke halszaak. Waar wij graag de nodige duiding en achtergrondinformatie aan toevoegen. Haten mag best en is soms begrijpelijk. Maar wel graag op basis van feiten en niet van vanwege een hoax of politiek vals spel waar Groningen weer eens voor misbruikt wordt.

22 september 2015: Geen rellende Syriërs in Duits Groningen
10 juni 2018: Hoe Viraal Vandaag en Viral Trendz jatten en liegen om haat te zaaien en te cashen

Ter aanvulling hieronder het artikel over de Koptische diensten in het blad van 12 mei van de Oosterkerk:

“De Oosterkerk wordt sinds december op drie zaterdagen per maand gebruikt voor samenkomsten van bovengenoemde kerk voor Eritrese vluchtelingen uit de drie noordelijke provincies. Deze kerk is veel eerder ontstaan dan onze kerken en kent een hele oude traditie met rituelen welke ook in de Oosterkerk in praktijk worden gebracht. Ook voor de doop, kinderen moeten binnen 40 dagen na geboorte worden gedoopt, geldt een uitgebreid ritueel door onderdompeling. Deze samenkomsten zijn voor hen tevens een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Veel Eritrese vluchtelingen zijn jonge mensen uit vaak grote gezinnen die zij hebben achtergelaten. Hun kerkgemeenschap is enigszins, maar een heel belangrijke, compensatie voor het gemis van de sterke familiebanden. In onze geïndividualiseerde maatschappij vinden zij in de Oosterkerk weer iets terug van hun eigen manier van samenleven, welke zo anders is dan de onze. Zij zijn erg blij en dankbaar dat de Oosterkerk hun de ruimte biedt voor de samenkomsten.”

Ondertussen op internet

Omvolking.

Is dit Mogadishu? Nee, een bushalte in de stad Groningen (bij winkelcentrum Paddenpoel) op maandagmiddag 11 juni 2018.

Gerard (foto met dank aan CatooZW).

Geplaatst door Gerard de Boer op maandag 11 juni 2018

Zomaar een maandag middag in Groningen.

Geplaatst door Vluchtelingen genoeg = genoeg op maandag 11 juni 2018

Psst, hier meer afleiding: