Oud en Nieuw op de Vismarkt: het best bewaarde geheim van Groningen?

Er is dit jaar geen aftelmoment op de Grote Markt met oud en nieuw: mehhhh. Wel op de Vismarkt: heuj! Maar de vraag hoe en wat, leidt tot nogal wat verwarring.

Op het Stadhuis werd in 2014 een grote klok getoond, die aftelde naar het jaar 2015. Duizenden mensen op de Grote Markt telden uit volle borst de laatste tien seconden mee, waarna een enorm vuurwerk losbarstte. Net zoals dat gebeurde op vele andere roemruchte pleinen in de hele wereld. De viering smaakt naar meer, maar is daarna niet meer zo uitbundig aangepakt in Stad.

Probleem dit jaar is de ijsbaan op de Grote Markt, komen we achter bij de inventarisatie wat er allemaal te doen is met oud en nieuw in 050. De ijsbaan is zo groot dat het aftelmoment is verplaatst naar de Vismarkt. waar meer ruimte is. Ook prima, alsnog met zijn allen schouder aan schouder in hartje Stad het nieuwe jaar in. Daarom maar eem achterhalen wat precies de bedoeling is.

‘We zeggen niets over oud en nieuw’

Simpele vraag, zou je denken. Maar de ambtelijke praktijk is weerbarstig. Waar vorig jaar Feestplein Groningen het aftelmoment op de Grote Markt verzorgde, is het dit keer de beurt aan Criterium Productions. Althans, die gaan over de praktische invulling. Mooi, precies wat we willen weten: hoe komt het aftelmoment eruit te zien en welke dj’s draaien er?

“Dan moet je even bij mijn compagnon zijn”, krijgen we te horen. “Maar of die veel loslaat, is ook maar de vraag.” Geheimzinnig. Maar goed, dan bellen we hem: “Ja, ehm, lastig dit. Eigenlijk moet je niet bij ons zijn. Wij kunnen er niks over zeggen. Misschien moet je Geert Spieker van Overstag Uitvoering vragen, die gaat erover.” Oké, van het kastje, via de muur naar de bijkeuken.

Illuminati en Tiësto

Spieker: “Dat klopt, het aftelmoment is dit jaar op de Vismarkt. Maar ik heb met de gemeente afgesproken hier verder niks over los te laten.” Ja moi, wat begint als een simpele vraag, mondt uit in een ware zoektocht. Alsof je wilt infiltreren bij de illuminatie of erachter probeert te komen hoe Beatrix haar kapsel fixt. Want man, hoe doet ze dat toch?

Maar na wat aandringen klapt Geert uit de school: “Er is een uurtje muziek, van half 23:30 tot ):30 uur.” Top, en wie draait er dan? “Tiësto… Haha, nee hoor. Was het maar zo’n feest. Bel maar met de gemeente, die vertellen je vast meer. Of niet.” Inmiddels hebben we de Sherlock-pet uit de kast getrokken en de loep aan de broekriem hangen. Is dit het best bewaarde geheim van Groningen?

Thank god: duidelijkheid

Nico Beets is woordvoerder van de gemeente en hopelijk weet hij meer. Nico, vertel het ons: “Oh, zo geheimzinnig is het allemaal niet hoor. Er wordt een hele hoop geregeld en overlegd, volgende week komt er meer naar buiten.” Het lijkt erop dat de gemeente niet wil dat er te veel mensen naar de Vismarkt komen. Beetje ontmoedigen, net zoals met de Grote Markt tijdens koningsdag.

Nico: “We willen er zeker geen grote happening van maken zoals in Amsterdam. Er komt een aftelmoment en wat muziek. Geen groot feest. En er wordt ook van alles georganiseerd in de wijken.” Zodat niet iedereen naar de Vismarkt komt? “Precies.” Moet je ook niet willen als bruisende studentenstad, dat er een menigte in de binnenstad feest viert.

Bruisende stad met lege pleinen

Dat is hartstikke gevaarlijk. Hulpdiensten moeten bijvoorbeeld ruim baan hebben. Zit wat in. Maar een beetje stad kan dit toch organiseren, zowel met oud en nieuw als koningsdag? Is goed voor de binding tussen inwoners, goed voor de horeca en in het verleden is het nog nooit misgegaan. Zelfs niet een klein beetje. Stad kan prima omgaan met grote massa’s feestvierders.

Voor degenen die er toch zijn, wordt er dus wel wat georganiseerd, maar nothing fancy. Als je toevallig in de buurt bent, mag je gewoon blijven staan, mits je geen vuurwerk hebt, en de gemeente regelt zelfs een muziekje. Aftellen met een projectie op de Korenbeurs en dj Arnoudvanaf het bordes of zo. “En nu die handjes de lucht in Groningen!”

oud en nieuw

Ga het gesprek aan ( comments)