Overzicht coronaclusters per kroeg in Groningen. Vooral veel besmettings bij populaire feestcafés

corona

Er gaat een lijstje rond op Whatsapp met een overzicht van de corona-clusters in de Groninger horeca. Na wat belletjes met de Veiligheidsregio kunnen we bevestigen dat het overzicht klopt. Sterker: vanwege dit lijstje gaan alle alarmbellen op het stadhuis af.

Iedereen die het lijstje ziet begrijpt (hopelijk) dat er een probleem is. De poep raakt sikkom de ventilator. Dat betekent niet dat de genoemde tenten de boeman zijn. Daarvoor is het lijstje te veel een momentopname. Mark Dijkhuis van de Veiligheidsregio: “Het overzicht kan er morgen weer compleet anders uit zien doordat veel mensen meer dan een kroeg bezoeken tijdens een stapnacht. Dit zegt in ieder geval niet dat deze ondernemers lak hadden aan de maatregelen, maar het maakt wel duidelijk dat brandhaarden ontstaan tijdens het uitgaan.”

Ranglijst populaire cafés

Gisteren kondigden meerdere kroegen en clubs in de Groninger binnenstad op eigen initiatief de deuren te sluiten vanwege het snel oplopende aantal besmettingen en personeel dat corona heeft opgelopen tijdens het werk. Een groot deel van die tenten komen ook voor op dit lijstje.

Jan Hoeve, uitbater van Feestcafé de Negende Cirkel, heeft het lijstje ook gezien. “Je had net zo goed een ranglijst van de populairste cafés onder studenten kunnen maken’’, zegt hij erover. Hij bevestigt dat er inderdaad personeel van de Negende Cirkel besmet is geraakt. “Ik liet iedereen die kwam werken eerst een test doen. Voor hun dienst waren ze negatief, de dag erna positief. Dat is echt zuur, dat trek ik me aan.’’

Groningen is één grote kroegentocht

Maar waaraan ligt dat precies? Zelf controleerde Jan alles wat hij controleren moest, zegt hij: QR-codes, identiteitsbewijzen, ‘100 procent’. “Ik wil dat gezeik niet hebben. Maar Groningen is één grote kroegentocht en het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Als een andere club niet controleert, heb ik alsnog een probleem.’’

Ook als de deurcontroles wel overal even streng zouden zijn, is er geen peil op de negatieve toegangstest te trekken, denkt Jan. Want iemand kan ‘s morgens een negatieve test halen, ‘s avonds naar een huisfeest gaan waar niemand om QR-codes maalt, en zich dáárna in het nachtleven storten. “Wat zegt zo’n groen schermpje dan nog?’’

Corona in Grunn

Corona grijpt ongelooflijk hard om zich heen op dit moment in Stad. Dat is op zich niet heel gek, en daar werd enigszins rekening mee gehouden. Vooral in de leeftijdsgroep 18/24 gaat het hard, omdat de jongeren nog niet (volledig) zijn gevaccineerd en omdat die massaal elkaar opzoeken in kroegen, clubs, parken, studentenhuizen en op thuisfeestjes en terrassen. Nergens is in Nederland de doelgroep 18/24 zo groot vertegenwoordigd als hier. En nergens in Nederland duurt de stapnacht zo lang als hier.

Tel daarbij op dat bij een gedeelte van de kroegen en clubs, afgaande de vele meldingen die wij binnen krijgen en het relaas van Jan, de toegang zo lek als een mandje is. Officieel moet een tent, als binnen alle regels worden losgelaten, checken of iemand negatief is getest aan de hand van de QR-code en het identiteitsbewijs. In praktijk kan het identiteitsbewijs vaak in de zak blijven omdat daar niet om wordt gevraagd en wisselen negatieve QR-codes vaker van eigenaar dan de gemiddelde aansteker. Daarnaast zijn er etablissementen die zeggen: “Wij doen alles op 1,5 meter afstand, met vaste zitplekken en een maximum aantal bezoekers.” Terwijl de praktijk leert dat ook die toko’s vaak ramvol met mensen worden gepropt zonder dat daarbij enige coronamaatregel van kracht is.

Mogelijke gevolgen

Gevolg is dat corona al dagen aan bizarre opmars bezig is in Stad. Een halve week geleden lag het aantal besmettings nog rond de 30 in Groningen. Gister noteerde de GGD 228 besmettingen, vooral onder jongeren en grotendeels herleidbaar naar de horeca. En dan zijn er ook nog heel veel jongeren die zich niet laten testen bij de GGD omdat ze vrezen dat een positieve test grote gevolgen heeft voor hun leven. Bij ons is in ieder geval bekend dat complete studentenhuizen in quarantaine zijn omdat uit thuistests blijkt dat alle bewoners corona hebben. Maar die lui zijn niet naar de GGD gegaan omdat ze dan gedoe krijgen met vaccineren en reizen en zo. Daardoor worden ze ook niet meegenomen in de officiële cijfers.

Dat corona zo hard oploopt in Stad heeft gevolgen voor de hele regio. Volgens de coronakaart vormen de provincies Groningen, Drenthe en Friesland één kloet. Nu staat de regio nog op groen. Op het platteland is dan ook amper corona. Maar omdat Stad zo knetterhard gaat en alle lijstjes in Nederland aanvoert, wordt het gemiddelde van de hele regio zo zwaar omhoog getrokken dat heel Noord-Nederland straks donkerrood kleurt. En dat gaat gevolgen hebben voor horeca, voor bijeenkomsten, maar ook voor Noordelingen die op reis willen naar het buitenland. Grote kans dat je straks eerst twee weken in quarantaine moet in Italië, Spanje, Frankrijk of Kroatië.

Psst, hier meer afleiding: