Paar honderd studenten van Vindicat ‘slopen’ Sushi Mall

Sushi Mall 2 Vindicat studenten

Sushi Mall Groningen – foto van Google Streetview

Pissen tegen de muur, gordijnrails slopen, met glazen gooien, flessen wijn jatten, personeel schofferen, gat in de wc-deur trappen, politie ter plaatse en meer van dat. Kortom: het was gezellig zondag (3 september) tijdens het bezoek van Vindicat aan Sushi Mall.

Een paar honderd studenten van Vindicat houden een soort van hospiteeravond in de Sushi-gigant bij het Sontplein in Stad. Alle tafels zijn bezet door corpsleden. Behalve eentje. Daar zitten een paar Groningers een verjaardag van een vriend te vieren. Ze weten niet wat ze meemaken. Het is een teringbende en allesbehalve een fijne avond.

Gooien, slopen, pissen

“Het was vrij lawaaierig en door de enorme drukte duurde het erg lang voordat we eten of drinken kregen, maar dat was niet zo erg. We vonden het vooral sneu voor het personeel. Dat werd bespot, omver geduwd, uitgelachen als ze iets lieten vallen en compleet onder de voet gelopen door de studenten.”

“Naarmate de avond vorderde, werd het steeds bizarder. Dingen werden stukgegooid. Op een gegeven moment lag het hele restaurant onder kapot glas. Gordijnroeden werden van de muur getrokken, in een van de wc-deuren was een gat getrapt en in de wc-ruimte stond een student tegen de muur te pissen.”

Politie moest uitrukken

En er wordt ‘geplunderd’, volgens de getuige: “De helft liep met meerdere volle flessen wijn naar huis, die zijn volgens mij nooit betaald.” Ook een andere bron rept over chaos en dikke ellende door toedoen van de studenten. “Het liep volledig uit de hand. De studenten waren veel te dronken en begonnen alles te slopen.”

“Ze bestormden het podium, duwden serveerders met volle dienbladen omver, alles werd stukgemaakt en ze weigerden om te vertrekken. De politie moest er zelfs bij komen om op de studenten in te praten. Uiteindelijk zijn ze onder de nodige druk en dwang door medewerkers uit het restaurant gewerkt,” meldt de bron.

Vindicat Sushi Mall

Foto van Joram Krol

Restaurant dicht vanwege puinruimen

De volgende ochtend oogt het restaurant als een slagveld. Overal glas en kapotte spullen. Normaal gaat Sushi Mall om 12:30 uur open. De dag na Vindicat lukt dat niet omdat het een te grote bende is. Pas tegen 17:00 uur is alles opgeruimd en kan het restaurant weer gasten ontvangen. Leuk zo’n feestje, geeft alleen zo’n rotzooi.

Sushi Mall beaamt dat het afgelopen zondag uit de hand is gelopen met honderden bezoekers van Vindicat. Ze willen er niet te veel over vertellen, maar het was horror voor werknemers. “Een keer per jaar eten al die studenten hier en eigenlijk is het dan altijd dikke ellende. Ik denk niet dat we ze nog weer toelaten.”

Dikke schadepost

“Het was echt heel vervelend. Voor ons personeel, voor de andere gasten die er waren en voor ons als bedrijf. We zijn een halve dag dicht geweest om alles op te ruimen. Dat kost ons geld. Daarnaast moesten we heel veel dingen vervangen, servies, glazen, versiersels aan de muur, deuren, gordijnrails en meer van dat.”

Ook de woordvoerder van de politie bevestigt dat er zondag wat aan de hand was bij Sushi Mall. “Rond 22:15 kregen we van buren meldingen dat er een grote groep was die voor overlast zorgde. We zijn toen naar het restaurant gegaan en hebben de groep toegesproken, waarop ze beterschap beloofden. Daarna zijn we vertrokken.”

“Ze komen overal mee weg”

De getuige, die als enige niet-Vindicater, met zijn maten in het restaurant zit, heeft de politie ook gezien. En juist hoe dat gaat, maakt hem pissig: “Er zijn altijd een paar goedgebekte Vindicaters die alles goedpraten als de politie komt, ook nu weer. Ik krijg het idee dat die gasten denken dat ze met alles weg kunnen komen.”

Senatus Rector Stijn Derksen van Vindicat kon afgelopen zaterdag (9 september) niet reageren op dit verhaal. “Het komt mij niet bekend voor. Het lijkt me sterk dat het studenten van ons zijn geweest. En ik heb nu eigenlijk ook geen tijd. Over anderhalf uur draag ik mijn functie over aan mijn opvolger, hem kun je maandag bellen hierover.”

“Netter dan vorig jaar”

Prima, doen we. Maar het telefoontje is niet nodig om bevestigd te krijgen dat het om Vindicat gaat. Dat horen we namelijk al van een student van Vindi die erbij was. “Het was inderdaad vrij intimiderend en chaotisch, en er is heel veel gedronken. Maar het was beter dan vorig jaar, toen liepen heel veel weg zonder te betalen.”

Psst, hier meer afleiding: