Paradigm Festival 2017: terug naar de intimiteit met behoud van kwaliteit en diversiteit

Paradigm Groningen

Een der vetste feesten van Groningen barst dit weekend weer los: Paradigm Festival. Dat is een event om trots op te zijn. Paradigm is vooruitstrevend, duurzaam, kwalitatief van enorm hoog niveau, groots, maar tegelijk ook erg intiem.

Paradigm is een familie. Met vele vrijwilligers die soms keihard ploeteren om van het festival een succes te maken. Daarin slagen ze. De roem van Paradigm valt niet allen in Groningen op. Maar in heel Nederland, en eigenlijk in heel West-Europa. Zo draait de wereldberoemde techno-dj Richie Hawting zijn enige Europese set in Groningen.

Van Helsinkiweg naar internationale faam

Doet hij uit pure liefde voor de aanpak van Paradigm. Ander voorbeeld van het succes van Paradigm is de verkiezing tot beste undergroundclub in de Benelux in 2015 op ADE. Die prijs pak je niet zomaar, dan moet je opvallen en verdomd goed zijn in wat je doet. En lovende kritieken scoren in media als Vice, Thump, 3FM en DJ Broadcast.

Komend weekend start alweer de zevende editie van het driedaagse festival. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er non-stop gefeest, gechilld en geleefd op het Suikerunieterrein door duizenden bezoekers. Het is voor de tweede keer dat het festival plaatsvindt in de luwte van de oude fabriekspijp van de oude suikerfrabriek.

Het festivalterrein

De oude suikerfabriek is de ideale spot voor het festival. Het garandeert de geliefde rauwe undergroundsfeer, omdat het gebouw en de omgeving niets dan pure rauwheid uitademen. De oude fabriekshallen vormen grandioze zalen met een industriële look pur sang en bieden plaats aan duizenden feestgangers. Maar ook buiten is het awesome.

In het bos, weggedrukt tussen het spoor en de ringweg, staat net als vorig jaar misschien wel het mooiste buitenpodium van Nederland. De stage lijkt te zweven in het bos. Komt omdat de bomen op 1,5 meter zijn afgezaagd en daarop zijn het podium, de dj-booth en barretjes -bestaande uit planken van dezelfde bomen- gebouwd.

Paradigm Knelis

Foto van Knelis

Heerlijke podia

Het effect is gruwelijk. Om te smullen. Om te dansen. En magisch. Net als het hele bos. Rondom het podium zijn allerlei paadjes in het bomenrijk aangelegd. Omgeven met kunst en chille plekjes om je terug te trekken. Naast het bos liggen de andere bijzondere buitenstages en het hoofdpodium

De dj-booth op de mainstage is gebouwd in een enorm en imponerend houten frame. Heel fijntjes allemaal. Zeker in de avonduren als de vele lichten een constante spectaculaire show geven,  met de normaal grauwe, maar dan sfeervolle ringweg op de achtergrond. Enige nadeel van het diverse festivalterrein zijn de afstanden.

Intimiteit

Vorig jaar, tijdens het debuut op deze locatie, was de route tussen de verschillende spots een behoorlijke dooddoener. Honderden meters hekwerk, blubberig pad, beton, struikgewas en verder niets. Kwam ook door het beroerde en regenachtige weer in aanloop naar het festival, daardoor kwam de opbouw in de knel, maar toch.

Foto van Knelis

Het deed afbreuk aan de intimiteit, juist een van de pijlers van Paradigm. Dat beseft de organisatie zelf ook. Belangrijk doel voor de komende editie is daarom het terugbrengen van de intimiteit. Looproutes worden gewijzigd en afstanden worden aangepakt. Zodat het weer wat knusser wordt en minder kaal oogt.

Paradigm Festival 2017 – help jij mee?

Als het ultieme bos, brute hoofdpodium en de indrukwekkende binnenzalen meer één geheel worden, dan belooft Paradigm Festival 2017 de beste editie tot nu toe te worden. Dat zou een prestatie zijn, want na zeven succesvolle eerdere festivals ligt de lat erg hoog. Maar dankzij de inzet van al die vrijwilligers niet buiten het bereik.

Over vrijwilligers gesproken: Paradigm kan nog wel wat extra handen en voeten gebruiken. Voor de op- en afbouw, maar ook als bediening, runner of bijvoorbeeld muntjesverkoper. Een paar uur je steentje bijdragen levert je een gratis kaartje en eventueel een handvol munten op. Mooie deal. Zeker voor skere studenten.

De Paradigm-familie

Bijna 1100 diensten

In totaal zijn er er 1058 diensten, over drie dagen verspreid. Hiervoor heeft Paradigm 600 vrijwilligers nodig om al die diensten te vullen. Op dit moment zijn ze nog op zoek naar ongeveer 150 vrijwilligers die samen met de organisatie achter de schermen ervoor zorgen dat de bezoeker zich ultiem kan vermaken.

Je kunt als vrijwilliger maximaal drie shifts werken, met tussenpozen van minimaal twaalf uur. Een dienst duurt zes uur, en tijdens het werk wordt je voorzien van eten en drinken. Daarnaast heeft elke vrijwilliger recht op een plekje op de Paradigm camping achterop het terrein.

Tot slot is er na het festival een Thank You BBQ voor alle vrijwilligers op donderdag 17 augustus vanaf 19:00 uur. Dat wordt een gezellig feestje met lekkere muziek, drankjes en eten. De shifts en beloningingen werken als volgt:

Info vrijwillige shifts

– Halve shift: entree voor hetzelfde dagdeel + Thank you BBQ
– Eén shift: entree voor 24 uur voor dezelfde dag + camping plek  en Thank you BBQ
– Twee shifts: weekendticket (vrij, zat en zon) + campingplek en Thank you BBQ
– Drie shifts: weekendticket (dag & nacht + 20 munten voor buiten je shift), campingplek en Thank you BBQ

Klik hier om je aan te meldenklik hier voor meer info over het festival

Psst, hier meer afleiding: