Paradigm: samen bouwen voor vijftien jaar en 72 uur

Paradigm vrijwilligers

Vrijwilligers – foto geleend van Paradigm Facebook

Tientallen mensen bouwen al weken, vrijwillig, aan het nieuwe Paradigm. Op het voormalig Suikerunieterrein in Groningen zetten ze alle zeilen bij voor het 72-uur durende festival dat vrijdag begint. En voor de jaren daarna.

Hij kreeg drie jaar geleden vrijkaartjes voor Paradigm Festival, toen nog op de oude plek, aan de oostkant van de stad. Bennie Bos (42) nam een kijkje, want ach, het kostte toch niks. “Ik liep naar binnen en was meteen verliefd.”

Paradigm

Podia en paddestoelen

Bos bouwt nu al weken mee om het voormalige Suikerunieterrein om te toveren tot de nieuwe locatie van Paradigm Festival. Er gebeurt heel wat. Nodig ook, want niet alleen komend weekend is dit de stek van Paradigm; de komende vijftien jaar is het gebied het vaste domein van de dance-organisatie.

In het bos bouwt een team een podium. Twee meiden maken grote paddenstoelen van papier-maché en verderop wordt een complete clubzaal uit de grond gestampt met hergebruikte spanten van de afgebroken loods van het vroegere EMG.

Paradigm

Kansen op het Suikerunieterrein

Wat is dat toch dat zoveel mensen vrijwillig aan de slag gaan? Bijna allemaal beginnen ze desgevraagd over de sfeer. Minerva-studente Caroline van de Meent (23) loopt om het kunstwerk dat ze ontwierp. Een beeld, gebaseerd op het verhaal Inferno van Dante. Het gezamenlijke doel, dat doet het hem volgens haar. “Veel mensen komen zelf bij Paradigm. Ze kennen de sfeer en willen iets bijdragen. Hoe tof is het als je je eigen ontwerpen en bouwsels terugziet op een feest?” De plek biedt kansen, merkt ze. “Vorig jaar was ik ook vrijwilliger. Dit jaar ben ik aangewezen als hoofd decoratie.”

Paradigm begon zo’n vijf jaar geleden in Groningen. De organisatie toverde een verlaten graanfabriek om tot een van de meest gerenommeerde plekken in het land voor elektronische muziek, met name house en techno. Tot eind dit jaar is de fabriek nog voor Paradigm, maar het huurcontract loopt af. De plek werd te duur. Het Suikerunieterrein biedt meer groeimogelijkheden. Er komen verschillende zalen en een plek waar dj’s platen kunnen opnemen.

Paradigm

‘Gewoon kijken en genieten’

Eerst maar eens dat festival, dat liefst 72 uur duurt met dj’s uit heel Europa. Het luidt die komende vijftien jaar in. Bos werkt mee aan het kunstwerk van Van de Meent. Hij lacht, onder zijn zonnebril met knalgele glazen. ,,Het wordt volgend weekend weer een groot knuffelfestijn. Lachende mensen, veel lol en te gekke muziek.’’

Nog een paar dagen bouwen, dan uitpuffen op het festival. Van de Meent ziet het al voor zich. ,,Met het hele team keihard aan de cocktails en kijken naar ons kunstwerk. Niks zeggen, gewoon kijken en genieten.’’

Foto’s Paradigm

Paradigm2016-9

Paradigm2016-8

Paradigm2016-6

Paradigm2016-4

Paradigm2016-3

Paradigm2016-2

Paradigm2016-1

Foto’s en tekst door Roelof van Dalen. Het stuk staat ook als plus-artikel op de website van Dagblad van het Noorden. Morgen verschijnt er nog een filmpje waarin we als vrijwilliger meebouwen aan Paradigm.

Psst, hier meer afleiding: