Een park op de plek van het busstation – Make Hoofdstation great again

Een mogelijkheid voor het perronplein

Veel veranderingen de komende jaren in Stad en ook het Hoofdstation krijgt een beurt. Dat betekent dat er misschien een tof park aan de voorkant komt. 

Eerder schreven we al over de facelift van de zuidzijde, een tunnel onder het station en meer en langere treinen vanuit Stad naar de rest van de wereld. Goeie dingen en allemaal onderdeel van een groter plan dat in totaal meer dan één miljard euro gaat kosten. Uit de zak van ProRail, welteverstaan.

Maar goed, oud nieuws. De plannen zijn tenslotte al een tijdje bekend. Toch is er nog een hele hoop niet duidelijk. Het perronplein, bijvoorbeeld. Wat voor overkappingen komen daar te staan? En wat gebeurt er met de voorkant van het station? Het busstation wordt namelijk naar de achterkant gebonjourd, dus krijgt de voorzijde eindelijk de uitstraling die het verdient?

Vroegâh

Als het aan ons ligt wel. Het stadsbalkon met fietsenstalling eronder, daar doe je weinig meer aan. Zeer praktisch, maar over de esthetiek zijn de meningen verdeeld. Het busstation daarentegen, daar liggen straks mogelijkheden. Als deze in 2023 naar de zuidzijde is verplaatst, komt er aan de voorkant ruimte voor iets moois. Een park, zoals de plannen er nu liggen.

Foto: Groninger Archieven

En dat doet sterk denken aan vroeger. Want heel, heel, heel lang geleden, was het prima toeven voor het station. Een boompje hier, wat bloemetjes daar. Prima stek om te wachten op trein of bus. Bovendien een iets warmer welkom voor de bezoeker van Stad dan de betonnen jungle die het nu is.

Maar niks staat nog vast, zegt de projectleider van het hele gebeuren. “Alleen de afmetingen en globale indeling, verder niks.” In documenten van Spoorzone staan wel diverse sfeerimpressies, maar het is aan de architecten om er straks invulling aan te geven. Bovendien is de voorzijde een zaak voor de gemeente, niet voor ProRail.

Kortom: eem afwachten het echt wat wordt, maar veel minder dan hoe het nu is, kan bijna niet.

station

Sfeerimpressie ProRail

Ga het gesprek aan ( comments)