De Nacht Van De Wansmaak in Pathé


Wansmaakmaagden opgelet: Pathé Groningen organiseert aankomende zaterdagnacht De Nacht Van De Wansmaak Has Ariven From The Grave. Een cult-nacht waarop de meest bizarre filmfragmenten voorbij komen met nog vreemdere thema’s.

Wat is dat: De nacht van de wansmaak? Het is in ieder geval geen simpele horrormarathon, legt Jan Doense, Nederlandse filmmaker en- journalist, uit. Volgens hem volstaat horror alleen niet en is cult een betere term, omdat er allerlei soorten filmfragmenten voorbij komen.

Liefde voor vreemde filmfragmenten

“Ik heb een paar dingen ontdekt die ik heel leuk vind, zoals The Human Tornado, een blaxploitationfilm. Dat is een film uit de late jaren zeventig bedoeld voor de Afro- Amerikaanse bevolking. Er spelen alleen maar zwarte acteurs in en de rollen zijn omgekeerd. Alles wordt gerijmd,” legt Doense uit.

De liefde voor vreemde filmfragmenten draagt Doense al jaren bij zich.  Hij vertelt zeer enthousiast dat hij vroeger naar buurtbioscopen ging. Daar werden de raarste dingen getoond, een circuit dat nu is verdwenen. “Vroeger kwamen er veel mensen af op die gekke filmpjes. Waar nu 600.000 mensen afkomen op Toscaanse Bruiloft, was dat vroeger voor die bizarre filmpjes.”Ik heb er veel te veel van gezien,” lacht Doense.

Beast_in_the_Heat_ Nacht Van de Wansmaak

Nacht Van De Wansmaak voor eerst in Pathé

De Nacht Van De Wansmaak wordt zaterdagnacht voor het eerst in Pathé Groningen vertoond. Een aantal jaren terug waren er wel vertoningen in Wolff en Camera, maar in 2006 stopte Doense er eerst mee. “De bronnen raakten op.” Nu door de digitale revolutie zijn er weer volop mogelijkheden. Het Mexiaanse Brainiac, waarvan zaterdag ook een stuk getoond wordt, kon Doense bijvoorbeeld op 35mm bestellen in Mexico.

Er is geen twijfel over mogelijk. Doense is enorm enthousiast over het project en hij zal dan ook zelf zaterdag aanwezig zijn om de gehele avond in te kaderen. “Er zijn zo’n twintig hoofdstukken over diverse thema’s”, legt hij uit. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld kungfu,seks; alles overgoten met een knotsgek sausje.

Vooral niet te serieus

Hans Unger, Manager van Pathé Groningen, is erg verheugd dat Pathé De Wansmaak-avond zaterdag voor het eerst kan houden. “Ik vind het leuk om te hebben. Jan Doense kennende heeft hij iets in elkaar gezet wat de liefhebbers zeer kunnen waarderen.” Verder laat hij weten dat Pathé graag allerlei mensen het naar de zin maakt en daarom soms wat extra’s organiseert, zoals nu de met De Nacht Van De Wansmaak.

De nacht zelf moet vooral niet te serieus genomen worden.  Al is het niet enkel bedoeld ter vermaak. Ook is er een kleine educatieve waarde. “Je moet je bedenken dat er vroeger andere tijden waren, er heerste een ander moraal. De fragmenten vertegenwoordigen wel een stukje filmgeschiedenis, “legt Doense uit.

Nacht van de Wansmaak

Luguber of lachen

Wordt de nacht luguber? “Bij vlagen. Maar niet luguber als in eng. De avond is bedoeld om te lachen,” benadrukt Doense. Zo komt zaterdag bijvoorbeeld de film Borsten als dodelijke wapens voorbij. Een titel die al aangeeft dat het een avond met een knipoog wordt.

Op het einde van de nacht zal het meest bizarre fragment getoond worden, afkomstig uit The beast in heat (La Bestia in Calore).  Doense heeft zich lang afgevraagd of hij wel of niet een fragment uit de film moest vertonen. “Je rolt van de ene verbazing in de andere dat je je afvraagt: waarom heeft iemand dit gemaakt? Het is te fout voor woorden.” In de film worden onder meer mensen “dood geneukt.”

De website van Pathé meldt dan ook: ” Een maag van spanbeton is geen overbodige luxe!”Kaarten zijn verkrijgbaar voor 17,50 euro. De nacht duurt van twaalf tot half vier ’s nachts. Meer informatie is op de website te lezen.

Geschreven door Rox van der Helm.

Nacht Van De Wansmaak

 

 

Psst, hier meer afleiding: