Penningmeester Jongeren Commerciële Club Groningen drukt bijna een ton achterover

Foto van ANP

Boosheid, woede en onbegrip heerst binnen de Jongeren Commerciële Club (JCC) in Groningen. De penningmeester is er met 95.000 euro vandoor gegaan, bleek vrijdagavond tijdens de ledenvergadering.

Volgens verschillende leden zou de penningmeester, die in het dagelijkse leven zelf accountant is, behoorlijk wat valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Daarmee werd zowel de accountant van de vereniging als de kascommissie op een dwaalspoor gezet.

“Penningmeester op non-actief”

In totaal zou een bedrag van ongeveer 95.000 euro zijn doorgesluisd naar de privérekening van de penningmeester. Tijdens de ledenvergadering werd verteld dat het bestuur daarachter kwam omdat de bank contact had opgenomen met de netwerkclub om verdachte transacties te melden. Normaal doet JCC ongeveer 130.000 euro aan transacties, maar de afgelopen twee jaar zou dat bijna 500.000 euro per jaar zijn geweest. “Toen de verdachte transacties meldde, stond er nog maar dik honderd euro op de rekening.”

Martine Smeijers, voorzitter van de JCC, bevestigt dat de penningmeester op non-actief is gesteld. “Dat is meestal niet zo’n goede zaak en dat doen we niet zomaar. In dit geval is het gebeurd omdat de penningmeester een greep uit de kas heeft gedaan. Het interne onderzoek is al een paar weken gaande en is samen met de aangifte overgedragen aan de politie. Zij nemen het nu verder in onderzoek. We balen hier enorm van. We doen met onze vereniging goed werk en helpen vele jonge ondernemers aan een interessant netwerkt. Daarmee willen we liever in het nieuws komen.”

Eerlijk en open

De voorzitter wil niks zeggen over het bedrag dat verduisterd is, maar wijst de suggestie dat het in de doofpot zou worden gestopt resoluut van de hand. “We hebben in alle eerlijkheid en openheid gister een kleine honderd leden ingelicht. Dit is veel te groot om onder het tapijt te moffelen.”


Psst, hier meer afleiding: