Peperdure, op A1 gecrashte en achtergelaten Ferrari is de auto waar Joshua Camera vaak in rijdt

De politie in ‘t Gooi doet onderzoek naar de toedracht van een zware crash op de A1 bij Naarden dit weekeinde met een Ferrari 812 Superfast, waar de Groninger pandjesbaas Joshua Camera vaak als bestuurder in is gezien.

Bij de zware crash in nacht van vrijdag op zaterdag is de Ferrari betrokken, waar volgens verschillende bronnen Camera eigenaar van is of degene die deze Italiaanse auto least. Onduidelijk is nog wie de auto van 4,5 ton bestuurde toen die total loss werd gereden.

Het nieuws heeft bijna alle media gehaald, waaronder het Noordhollands Dagblad. Op een van de foto’s, die de krant heeft geplaatst, ligt in de berm het leesbare kenteken van de wagen. Volgens bronnen rijdt Camera regelmatig rond in een Ferrari 812 met dat kenteken.

Artikel gaat verder onder de foto

Screenshot uit de video

Onderzoek loopt nog

De auto is door de politie zwaar beschadigd en verlaten aangetroffen op een afslag van de snelweg in ‘t Gooi. De bestuurder bleek spoorloos. Woordvoerder Angelique Slob van de politie Midden-Nederland zegt zondagmiddag dat er tot nu geen aanhoudingen zijn verricht. “Het onderzoek naar de toedracht van dit ongeval loopt nog.”

Wel weet de politie uiteraard wie de eigenaar van het Italiaanse raspaardje met 12 cilinders is. Maar op de vraag of die op het moment van de total loss-crash de Ferrari ook daadwerkelijk bestuurde, kan Slob geen antwoord geven. “Omdat ik het niet weet.” Ook op vragen of de auto wellicht als gestolen is gemeld of dat de bestuurder zodanig gewond was dat die nog niet gehoord kon worden, kan ze vanwege dezelfde reden geen antwoord geven.

Auto is totall loss

Vijf afzonderlijke bronnen uit de Groninger verhuurwereld en andere netwerken rondom Camera melden dat ze Camera in die auto met dat kenteken hebben gezien. “Honderd procent zeker”, appt een van hen. Om die claim te staven wordt een filmpje meegestuurd waarin dezelfde wagen met hetzelfde kenteken komt aanrijden bij juichende kinderen. Een jonkie stapt van de bijrijdersstoel en Camera kruipt achter het stuur vandaan.

Uit de gegevens van de RDW op zondag blijkt dat de auto, met een topsnelheid van 340 km per uur, inmiddels een verbod heeft voor rijden op de weg. Dat verbod wordt onder andere opgelegd als een auto total loss is gereden.

Update

Camera laat in een reactie weten niet de eigenaar te zijn van de auto, ook niet via een leaseconstructie. “Ik ben ook niet betrokken geweest bij dit treurige ongeval.”

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Mizzle Media

Joshua Camera

Camera is een omstreden investeerder die via een woud aan bv’s en stichtingen woningen en bedrijfsruimtes verhuurt in Groningen. In het verleden is hij verkozen tot Huisjesmelker van het Jaar. In de media duikt hij regelmatig op omdat hij zonder vergunningen bouwt, misbruik van recht pleegt, verdachte is in een groot fraudeonderzoek, rechtszaken verliest, dwangsommen en beslagleggingen oogst, aannemers niet betaalt, huurders veel te veel in rekening brengt, en als zij achter hun recht aangaan, overgaat tot intimidatie en bijvoorbeeld huisvredebreuk of hij laat zijn bedrijf ploffen waardoor huurders nergens meer naartoe kunnen met hun claim. Ook richting ons reageert Camera agressief. Ongeveer twee jaar geleden verkocht hij zijn woning in Haren en bemachtigde een optrekje in het Gooi.

Het verlaten van een plaats ongeval geldt als een misdrijf. De straffen verschillen tussen een geldboete van €500,- tot €1500,-, een gevangenisstraf van 2 tot en met 3 maanden of ontzegging van de rijbevoegdheid tussen 4 en 70 maanden. Het hangt er vanaf hoeveel schade er is, of iemand letsel heeft of is overleden en of er nog strafverzwarende omstandigheden zijn. Is de bestuurder bijvoorbeeld onder invloed van drugs of verlaat hij de plaats van het ongeval om een ander strafbaar feit te verzwijgen? De officier van justitie kan de bestuurder niet alleen vervolgen voor het verlaten van de plaats ongeval, maar ook voor het veroorzaken van het ongeluk zelf.

Door Jan Westera en Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: