Gratis picknickkleedjes in Noorderplantsoen zijn groot succes


Pcicknickkleedjes Noorderplantsoen

Al paar keer over geschreven: de gratis picknickkleedjes in het Noorderplantsoen. Die dingen zijn dus echt best wel chill. Gratis en nu al een goed middel tegen zwerfvuil en oprukkende schoonmaakkosten.

Bij de Speelweide staan twee rekken met gratis picknickkleden. Je scheurt ze van het rek af en je hebt een perfect kleedje om je billen te beschermen tegen het klamvochtige gras van het Noorderplantsoen. Na afloop donder je al je rotzooi in het midden van het kleed, knoop je hoeken aan elkaar vast, en drop je het in de prullenbak.

Als het te mooi is om waar te zijn…

Te eenvoudig om waar te zijn. Te makkelijk om een succes te worden. Zou de negatieveling denken, want jongeren aanzetten tot opruimen, daar is dwang, boete en straf voor nodig. Niet dus, je moet het ze gewoon makkelijk maken. Zoals nu gebeurt. Want de picknickkleden zijn een succes, meldt Dagblad van het Noorden.

Noorderplantsoen

Volgens de woordvoerder van de gemeente merken medewerkers duidelijk dat er minder zwerfafval ligt sinds de invoering van de kleedjes. Er zijn inmiddels zo’n duizend kleden gebruikt. Dat binnen een maand tijd, terwijl de zomer zeker niet alle dagen aan is geweest. In totaal heeft Stad 2000 kleedjes gekocht voor de testfase.

Picknickkleedjes doen wat ze moeten doen

De voorlopige conclusie is dat uitstekend werkt. Reden voor de gemeente om meer kleedjes te kopen van het bedrijf Cleanpicnic uit Amsterdam. In de hoofdstad worden tienduizenden euro’s bespaard op de schoonmaakkosten van de verschillende parken waar tegenwoordig gratis kleedjes worden uitgedeeld. Hoe groot de besparing in Stad is, is niet duidelijk.

Het systeem wordt op meer plekken in Nederland gebruikt. In Amsterdam worden jaarlijks vele tienduizenden euro’s bespaard op schoonmaakkosten door het gebruik van de picknickkleedjes. Hoe groot de besparing in Groningen is moet nog blijken. Het is in ieder geval wel een mooi project. Gratis voor de gebruiker, betaald door Stad en de verpakkingsindustrie.

Hou het Noorderplantsoen proper

En goed voor het Noorderplantsoen natuurlijk. Een van de ultiemste chillplekken van Groningen, maar wat is het soms een teringbende. Dat is echt een smet op het plantsoen, op de gebruikers en zeer hinderlijk voor omwonenden, spelende kinderen en honden die zomaar in een stuk glas stappen. Gebeurt. Is niet tof. Dus houd het een beetje schoon, die opgave is nu makkelijker dan ooit.

Noorderplantsoen 1

Ga het gesprek aan ( comments)