Piet van Dijken draaft door: 28 juni

Op maandagmiddag 28 juni 2010 om 1 minuut over half 5 word ik gebeld door een verzorger van het Zuiderflat met de boodschap dat mijn moeder is overleden.

Exact op hetzelfde moment scoort Arjen Robben de 1-0 in de achtste finales van het het WK in Zuid-Afrika tegen Slowakije. Nederland zal de wedstrijd  uiteindelijk met 2-1 winnen. Wesley Sneijder maakt de tweede goal. Op zondagmiddag 28 juni  2020, op de dag dat mijn moeder 10 jaar dood is, is er om half 3 een persconferentie vanwege de rentree van Arjen Robben bij FC Groningen.

Op zondag 8 mei 2011, op de dag dat ik 62 jaar word, is mijn moeder er op mijn verjaardag voor de eerste keer niet bij. Ter nagedachtenis aan haar schrijf ik die avond onderstaand stukje, getiteld ‘Moederdag’. 

Moederdag

Best raar dat mijn moeder er voor het eerst niet bij is op mijn verjaardag, ook nog Moederdag, op 8 mei 2011. Op 28 juni 2010 is zij overleden. Ik vergeet haar laatste uren op die maandagmiddag nooit. Praten kon mijn moeder niet meer, maar haar ogen volgden elke beweging van mij. De liefde van mijn moeder voor haar zoon was groot. Tot het einde toe heeft zie mij dit laten weten. Dat is haar gelukt.

Lidy van Dijken-Van der Steeg was een top moeder! Zo’n moeder die iedereen zich wenst. Niets was haar teveel, voor elk en een stond ze klaar. Wat een liefde heeft ze mij al die jaren gegeven! 87 Jaar is ze geworden, een gezegende leeftijd, ik weet het, maar voor mij toch te jong.

Op zaterdagmiddag na Toeters & Bellen ging ik steevast bij mijn moeder langs. Veel praten over vroeger, dat vooral. Over mijn vader, waar zij zo’n prachtige tijd mee beleefde. Het waren onvergetelijke uurtjes tussen moeder en zoon.

Aan dit alles moest ik denken toen ik op Moederdag bloemen op haar graf legde en haar liet weten dat het toch wel heel jammer was dat wij niet samen deze achtste mei konden vieren. Moederdag. Om de zoveel tijd vier ik mijn verjaardag op deze dag. Weliswaar nu zonder mijn moeder, maar met een schat aan mooie herinneringen.

Door Piet van Dijken