Piet van Dijken draaft door: achteraf geschreven

Ben in mijn gedachten al vanaf zaterdagavond bezig met de verloren wedstrijd van FC Groningen tegen PSV. Wat nu als Arjen Robben gewoon bij Euroborg in de spelersbus was gestapt om in de basis te beginnen tegen de Philips Sport Vereniging? Ik lees dat hij het gezonde verstand heeft laten prevaleren, vandaar dat Arjen heeft gekozen om thuis te blijven. De vraag blijft wel dat wanneer hij dit niet had gedaan en op die zaterdagavond de voetbalschoenen had aangetrokken, of de FC dan ook zou hebben verloren van de mannen uit Eindhoven?

Ik denk dus van niet. Met Robben erbij was het immers een heel andere wedstrijd geworden. Dat de voetballer een verleden heeft bij PSV mag bekend zijn, en dat hij mede hierdoor zijn nog immer aanwezige kwaliteiten wil etaleren lijkt me duidelijk. Het was op deze avond in Brabant tevens een geschikt moment geweest om de in voetballand zijn zo bekende actie weer eens te laten zien. Vanaf rechts naar binnen komen om dan met links de bal in de verste kruising van het doel te laten ploffen. Die actie dus. Ach beste lezer, ik hoef u toch niets te vertellen. De actie, waarvan elke verdediger bij voorbaat weet wat de linkspoot gaat ondernemen, en ondanks dat het hem toch weer lukt om te scoren.

Die actie had tegen PSV voor een compleet andere wedstrijd kunnen zorgen. Niet alleen de actie, ook alle andere balcontacten van Arjen Robben hadden een heel andere match laten zien. Nu zonder hem werd de partij beslist door een penalty die nooit had mogen worden gegeven. Verdediger Dammers was degene die de van heel dichtbij geschoten bal met de arm toucheerde, maar met Arjen Robben erbij had dit voor FC Groningen fatale moment never nooit plaats gevonden.

Dan was de bal op een heel andere plek geweest en was er van hands van Dammers, wat dus ook in het echt geen strafbaar hands bleek, geen sprake geweest. Hier komt nog bij dat buiten de geslaagde actie van Robben er wellicht nog meer doelpunten voor de FC zouden zijn gevallen, hoewel ik eerlijkheidshalve ook dien toe te geven dat dit net zo goed ook voor PSV gold. Het blijft altijd oppassen dat in mijn stukjes over FC Groningen niet per abuis een lichte vorm van chauvinisme de kop opsteekt.

Maar dat met het meedoen van Arjen Robben PSV-FC Groningen een totaal andere wedstrijd zou zijn geworden heeft niets met chauvinisme te maken. Wanneer dit wel zo zou zijn, dan had ik het toch nooit gedurfd om dit op te schrijven. Over de uiteindelijke uitslag met Arjen erbij en over diens wel of niet wereldberoemde actie kan ik slechts speculeren, maar dat het cruciale moment met verdediger Dammers niet zou hebben plaats gevonden, is welhaast zeker. Zondagmiddag om half 3 is Sparta thuis de tegenstander. Jammer genoeg zonder publiek, maar wel met Arjen Robben. Alleen al daarom wordt het een wedstrijd om naar uit te kijken. Vol spanning wacht ik dan ook op dé actie!

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: