Piet van Dijken draaft door: Ali Fatoush

Bij restaurant Fatoush met Ali, Alba en presentatrice.

“Hallo. Ik ben Ali. Ali Farhat. Ik heb een restaurant aan het Damsterdiep. De zaak heet Fatoush. Fatoush is een salade van meer dan acht soorten groente met een speciale dressing van granaatappelsiroop plus olijfolie en sumac. Sumac zijn rode zure kruiden.”

Na de uitzending van Noord Vandaag besluiten tafelheer en presentatrice bij Fatoush te gaan eten, omdat presentatrice van haar eetclubje, bestaande uit tien vrouwen en volgens haar échte fijnproevers, had gehoord dat Fatoush voor de ladies een ware verrassing bleek te zijn. “Dus beste Ali”, riposteer ik, “wanneer er gevraagd wordt wat de betekenis is van Fatoush kom jij met dit antwoord. Dat lijkt me wel erg vermoeiend. Om elke keer weer hetzelfde verhaaltje te moeten vertellen.

Plus wat sumac is en welke meer dan acht soorten groente jij voor je salade gebruikt. Het is toch veel makkelijker om te zeggen dat fatoush gewoon lekker betekent. Of, beter nog, heerlijk. Elk en een zal vrede hebben met dit antwoord, temeer omdat de gerechten ook nog eens heerlijk zijn. En daarbij ben je ook nog eens een topgastheer.” Ali lacht en gaat verder met het serveren van allerlei lekkernijen en heerlijkheden uit zijn Libanese keuken. Fatoush is een Libanees restaurant, dat belooft geen zwaar, maar juist gezond en vers eten op tafel te zetten.

Dat is goed om te weten, vooral omdat ik merk dat mijn maag steeds minder bestand is tegen teveel vlees en kruiden en ik uit voorzorg altijd voldoende échte cola in de koelkast heb staan. Cola blijft voor mij het meest probate middel tegen vooral in de nacht plotseling opkomende misselijkheid. Hiervan zal ik na het eten bij Ali geen last hebben. De witte wijn van chateau KSARA, volgens Ali de beste witte wijn van Libanon, is een regelrechte aanrader, net als de gemarineerde gamba’s en de hierboven al geroemde salade Fatoush, bestaande uit meer dan acht soorten groente.

De gedeelde hoofdgerechten Lahme Meshwieh, malse kalfsfilet, en Foukhara Lahme, rundvleesovenschotel met groenten, passen perfect bij elkaar en zijn niet te versmaden. Vooral de gegrilde kalfsfilet is zalig. Derhalve zijn het smakelijke uurtjes bij Ali in Fatoush, met ook gastvrijheid hoog in het vaandel. Dank hiervoor aan gastheer Ali en gastvrouw Alba, afkomstig uit Hamburg, voor een mooie avond.

Bart van Hintum mag volgend jaar vertrekken bij FC Groningen. Ondanks lovende woorden van technisch directeur Mark-Jan Fledderus is er geen plek meer voor de verdediger. Op Fledderus is de laatste tijd geen peil meer trekken. Het wordt met de week erger. Volgens hem is Van Hintum een sportman waar menigeen een voorbeeld aan mag nemen. Verder laat de technisch leider ons weten dat de voetballer ook dit seizoen zijn waarde voor de ploeg ruimschoots heeft bewezen.

Tot slot van zijn betoog zegt Fledderus “dat de club over dit seizoen heen moet kijken met hierbij de gedachte dat de rol van Bart van Hintum in het volgend seizoen anders gaat worden doordat hij vanwege de ontwikkeling van jongere spelers minder speelminuten zal krijgen.” Snapt u het nog? Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Van Hintum zelf denkt dat de toekomstige trainer van FC Groningen, Frank Wormuth, mede verantwoordelijk is om niet met hem door te gaan.

Wormuth werkte eerder met Van Hintum bij Heracles Almelo en de verdediger is er haast zeker van dat de Duitse coach hem niet bij de selectie wil. Van Hintum zegt terecht dat in dit geval Fledderus op een eerlijke wijze had moeten communiceren door hem hierin te delen. Daar zou hij hier vrede mee hebben gehad. Nu rest voor Bart van Hintum toch een ietwat bittere nasmaak.

Psst, hier meer afleiding: