Piet van Dijken draaft door: Anco

Anco. Anco Jansen. Was voetballer van FC Emmen, is deze week getransfereerd naar NAC Breda. NAC. NOAD Advendo Combinatie, waarvan NOAD staat voor Nooit Opgeven Altijd Doorgaan, iets dat in zekere mate ook geldt voor Anco. Hij wil maar één ding. Voetballen. Bij FC Emmen zat Anco dit seizoen regelmatig op  de bank. Hij hoopt dat dit verschijnsel bij NAC Breda iets minder mag zijn. Liefst helemaal niet. Anco heeft niets met banken. Ja, om thuis in Zwolle op te liggen, maar niet om als reserve op te zitten.

Sporadisch voetbalde Anco nog vanaf het begin, vaker mocht hij een kwartier voor afloop invallen. Invaller. Reserve. Normaliter is Anco hier veel te goed voor. Dat weet trainer Dick Lukkien nog veel beter dan uw stukjesschrijver. Maar ja, de leeftijd en de hoge mate van blessuregevoeligheid geven de trainer soms geen andere keuze. Het liefst zou de coach Anco elke wedstrijd in de basis laten beginnen en de volle 90 minuten laten staan. Bij Anco weet je het immers nooit, hij kan op elk moment beslissend zijn. Als fan van Anco en als vriend van Dick moest ik wel even slikken toen ik hoorde dat de transfer rond was gekomen. Ik gun het Anco van harte, maar dacht ook aan FC Emmen, die hem voor de rest van dit al zo zware seizoen moet missen.

Terugkijkend vind ik het jammer dat Anco Jansen nooit voor FC Groningen heeft gespeeld. Ik herinner me nog dat ik tijdens een lunch bij Pernikkel aan de toenmalig trainer van de FC, Ernest Faber, vroeg of die Anco Jansen geen versterking voor het toen kwakkelende Groningen zou zijn. Ik weet nog precies wat ik tegen Ernest zei. Anco is betaalbaar, kan geweldig voetballen, is grillig en onvoorspelbaar en hij is daarbij ook nog eens een échte publieksspeler. Het is er helaas nooit van gekomen.

De technische baas van toen, Ron Jans, zag meer in een type als Lars Veldwijk, die FC Groningen een godsvermogen heeft gekost en voor geen dubbeltje presteerde. De gemiste kansen staan mij nog helder op het netvlies. Trainer Faber raakte in onmin met de lange spits en stelde hem terecht niet meer op. Dat vond Jans weer niet leuk, zijn veel te dure aankoop diende wel te spelen.

Snel terug naar Anco. Hij laat ons weten dat zijn appartement maar vijf minuten verwijderd is van het normaal immer bruisende centrum van Breda. Past prima bij een type Anco Jansen. Beetje reuring is immers nooit weg. Hoort bij hem. Net als bij zijn vaak adembenemende acties. Zoals laatst nog die onnavolgbare beweging in de verloren thuiswedstrijd tegen PSV. Ondanks de nederlaag had Anco zijn voetbeweging in twee tweets samengevat. De reacties hierop waren zoals verwacht nogal wisselend. Hoeveel punten heeft die actie nu opgeleverd Anco? Zijn antwoord is kort maar krachtig. Nul.

Zowel Dick Lukkien alsook FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers gunnen Anco zijn transfer. De trainer toont respect en waardering voor hem, iets dat andersom ook voor Dick geldt. Anco laat weten dat Lukkien en hijzelf de twee belangrijkste mannen zijn geweest voor de promotie naar de eredivisie op 20 mei 2018. FC Emmen voetbalt zaterdag tegen AZ Alkmaar en NAC Breda op zondag uit in IJmuiden tegen Telstar. Ik hoop zo dat beide clubs zegevieren.

Door Piet van Dijken 

Afbeelding: still uit interview met Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: