Piet van Dijken draaft door: Avondklok

Foto: Ismaël Lotz

Ik heb niet veel met klokken. Met uitzondering dan van de pendule, die nog ouder is dan de Volvo 244 GL en ik samen, en al jaren trots pronkt bovenop de bruine kast in de nis van de woonkamer. En niet te vergeten houd ik wel van koekoeksklokken. Steeds weer veer ik op wanneer de koekoek vanachter zijn deurtje verschijnt. Maar verder zijn klokken niet aan mij besteed.

Avondklok. Op zaterdagavond 21.00 uur was het ook voor Nederland een feit. Met dank aan Rob Jetten van D’66, die er op het laatst nog een half uurtje af smokkelde bij Rutten c.s. Op zondagmorgen om 12 minuten over 4 moest ik plassen. Hoewel ik niet echt met de avondklok bezig ben is mijn eerste gedachte toch zo van nog 18 minuten en dan is het half 5 en wanneer ik het zou willen dan mag ik toch lekker weer naar buiten. Tuurlijk heb ik dit niet gedaan, maar stel dat de nood na zevenenhalf uur niet naar buiten mogen zo groot zou zijn geweest, dan had het gekund.

Avondklok. Wie van ons had ooit gedacht dat dit moment zou komen? Weliswaar zoals het er uitziet tot en met dinsdag 9 februari, maar toch, de avondklok luidt. Op de dag dat het écht zover is komen de eerste vaak humorloze apps al bij me binnen. Met het onvermijdelijke woordje dat het appje is doorgestuurd. Meestal gooi ik deze zonder te lezen weg, maar vanwege de te verwachten voorspelbaarheid is het even bewaard gebleven. Zoals dit, met de vraag of wij onze oude klok nog wel kunnen gebruiken? Of de vraag of wij zelf mogen bepalen aan welke muur de klok komt te hangen? Zijn de batterijen er wel bij inbegrepen en zijn er nog verborgen kosten aan verbonden? Het doet mij besluiten om toch snel maar op delete te drukken. Wie bedenkt nu zoiets?

Maar snel over naar het meer serieuze deel van de avondklok. Dat van een boete van 95 euro wanneer men zich niet aan de regels houdt.  En dat er uitzonderingen zijn voor mannen en vrouwen die op de vastgestelde tijden dienen te werken, de honden moeten uitlaten plus hierbij nog de vrijbrieven voor mantelzorgers en maaltijdbezorgers. De uitzondering geldt ook voor daklozen, die per se geen gebruik willen maken van de opvang, en voor gasten aan tafel bij één van de vele live talkshows die ons land rijk is. Zij moeten bij aanhoudingen door de politie wel een uitnodiging van het programma kunnen tonen. Mensen als Peter R de Vries, Eus Akyol, Wouter de Winther, Joost Vullings en verder alle virologen en kenners van het coronavirus, die op elke avond wel ergens te bewonderen zijn, krijgen een uitnodiging voor de hele periode wanneer de avondklok tikt. We mogen het onze helden van het vrije woord immers niet te moeilijk maken.

Voor het naar bed gaan kijk ik voor de zoveelste keer naar buiten. Om kwart over 9 reden er nog aanmerkelijk meer auto’s dan om kwart voor 11, hoewel op beide tijden de avondklok al zijn intrede had gedaan. Wat zijn dat voor mensen die toch auto blijven rijden? Zijn dat allemaal automobilisten die vallen onder de noemer uitzonderingen? Of zijn het ook mensen die de gok nemen en afwachten wat er gebeurt? Zo van, kijk mij nou dit durven te doen. Van fietsers en wandelaars op beide tijdstippen trouwens geen spoor te bekennen. Ik ga slapen met de avondklok in mijn gedachten. Koekoek.

Door Piet van Dijken  

Psst, hier meer afleiding: