Piet van Dijken draaft door: Boer zoekt vrouw

“Als je een leeuw wil vangen moet je hem eerst dichterbij laten komen.”

Vier boeren en een boerin gaan op zoek naar de échte liefde. Boer Hans hoeft na negen afleveringen al niet meer te kiezen omdat van de twee overgeblevenen Dinie uit zichzelf is vertrokken met als reden dat zij nog steeds rondloopt met het verdriet van haar overleden man en dus nog niet toe is aan een nieuwe relatie. Derhalve een makkie voor de Brabander, hoewel als Dinie was gebleven, hij  zeker voor haar zou zijn gegaan.

Vooral ook omdat Dinie gezien haar levenswandel veel meer heeft met paarden dan de optimistische Annette, de andere keuze van Hans, die nu haar einddoel samen met de boer in eigen hand heeft. Annette is een beetje een pleaser, die alles wat Hans doet en zegt fantastisch vindt en dan ook dolgelukkig is wanneer Hans aan presentatrice Yvon Jaspers laat weten dat hij het helemaal met Annette ziet zitten. Hij geeft haar dan ook het alleszeggende cijfer 9,5. Dat gaat dus wel lukken met die twee.

Boer Rob heeft een geheel andere manier bedacht om kenbaar te maken dat hij warme gevoelens heeft voor de langbenige Wendy. De avond voor zijn definitieve keuze vraagt Rob aan de roodharige brildragende Sonja om even apart met hem te komen zitten en haar te vertellen dat hij heeft besloten voor Wendy te kiezen, waarop Sonja riposteert dat zij haar wegsturen al wel zag aankomen.

Het was haar niet ontgaan dat Rob zijn liefde voor Wendy amper nog kon verbergen. Exit Sonja, welkom Wendy. Het verschil tussen Rob en Wendy is wel dat de heftige verliefdheid van Rob nog niet geldt voor Wendy. Toch hoopt ook zij dat bij haar de vlinders steeds meer richting buik zullen gaan.

En dan is daar boer Evert uit het Drentse Ruinerwold. Evert is geen prater. “Op wie moet ik kiezen?”, vraagt hij aan Yvon. “Alle twee de meiden hebben meer geleerd dan mij.” Evert is mijn favoriet. “Als je een leeuw wil vangen moet je hem eerst dichterbij laten komen.” Dit is Evert ten voeten uit. Hij gooit deze waarheid eruit gedurende een korte wandeling met kandidate Nans.

De andere dame, Maud geheten, is de lieveling van het publiek. Tijdens een samenzijn met Evert leest zij hem een zelfgeschreven brief voor waarin ze bekent verliefd op hem te zijn. Verlegen nipt Evert aan zijn flesje bier. Waar is hij in hemelsnaam aan begonnen? Maar ook wel weer mooi dat Maud helemaal gek van hem is. Dat wordt zweten morgen aan de tafel met gespreksleider Yvon, Maud en Nans. Wie van de twee mag blijven?

De enige boerin in dit illustere gezelschap luistert naar de naam Janine, die moet kiezen uit Sander, een goedlachse ietwat drukke Friese boer en Christiaan, een stille in zichzelf gekeerde boer, herkenbaar aan een witte hoodie. Janine, afkomstig uit het diepe zuiden van Limburg, vind ik met afstand de minst inspirerende van boer zoekt vrouw. Net als Christiaan heeft zij weinig of geen tekst en worstelt ze met een eerder stukgelopen relatie.

Sander probeert van alles om haar te bereiken, maar een opening is niet of nauwelijks bij de Limburgse te vinden. De Fries is haar duidelijk te druk, terwijl Christiaan juist te timide is. Mijn voorspelling is dan ook dat Janine in haar keuzemoment niet gaat voor Sander en ook niet voor Christiaan. Beide boeren moeten dus zonder de afsluitende city-trip naar huis. Bij het afscheid zien we bij de drie natte ogen. Janine stort zich nadien nog meer op het verzorgen van haar 150 schapen.

Tot slot is daar nog Jouke, de tweede boer uit Friesland, die de meeste brieven van vrouwen heeft ontvangen en op het laatst overblijft met de donkere Lotte en blondine Karlijn. Eerder heeft Jouke een meisje uit Limburg naar huis gestuurd, waarvan ik dacht dat zij het zou gaan worden. Hetzelfde geldt trouwens ook voor boer Rob en boer Evert, die beiden volgens mij in een eerdere aflevering ook van de verkeerde dame afscheid hebben genomen.

Toch bekent Jouke in vijf dagen smoorverliefd te zijn geworden op Karlijn, wat godzijdank voor hem ook bij haar het geval is. Het tweetal kan amper wachten op het moment dat Lotte haar biezen heeft gepakt en samen met Yvon aanstalten maakt om te vertrekken. “Hè hè die zijn weg”, hoor ik Jouke opgelucht roepen terwijl hij de deur in het slot trekt. Het vervolg laat zich raden. Zondag moeten Evert en Janine kiezen. Ik kan niet wachten. 

Psst, hier meer afleiding: