Piet van Dijken draaft door: columns

Herman Sandman schrijft een dagelijkse column in Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden op zaterdag is altijd weer een mooi vooruitzicht. Naast de krant is er de WKND bijlage en sinds 21 augustus komt daar het magazine MEER ook nog eens bij. In het wekelijkse stukje op pagina 3 van coördinator Anniek Boswijk lees ik dat de naam MEER is gekozen omdat de krant meer is dan alleen het nieuws. MEER is een extraatje in het weekend om lekker voor te gaan zitten, meer ontspanning dus.

MEER staat tevens garant voor nog meer columns, want naast voornoemd stukje van Anniek is daar de onvermijdelijke Rosa Timmer, verplaatst van krant naar magazine, en Wieberen Elverdink, als journalist vooral bekend van de Leeuwarder Courant. Daarnaast is psycholoog en seksuoloog Irma van Steijn van de zaterdagbijlage WKND ook getransfereerd naar MEER.

De column in de bijlage op pagina 3 is nieuw. Op de vertrouwde plek van Daniël Lohues prijkt nu het wekelijkse epistel van Eric Nederkoorn. Vind ik mooi dat Eric een eigen plekje heeft. Verdiend ook, want hij heeft een meer dan goed pennetje. Lohues prijkt sindsdien op pagina 4 in de zaterdagkrant. Hopelijk bent u het zicht nog niet kwijt.

Gebleven in WKND zijn de vaste pagina Zittingszaal 14 van Rob Zijlstra, de column Denkwijzer van René Diekstra, de wekelijkse analyse van ons economisch gedrag door journalist en columnist Irene van den Berg, en op de pagina Meningen vinden we het commentaar van de hoofdredactie van de krant. Deze dubbele pagina is sinds vijf weken van krant verplaatst naar bijlage.

Hier staan tevens de ingezonden brieven van de lezer. Naadloos over naar het hoofdbestanddeel, de krant zelf. Op pagina 2 de dagelijkse column ‘Ogenblik’ van Herman Sandman, het stukje waar ik mijn dag steevast mee begin. Eerst Herman, dan Rarekiek en dan de strips. Zoals reeds vermeld Daniël Lohues op pagina 4, toevalligerwijs heeft zijn column deze keer als titel ‘Beste plek’, en op pagina 24 Maaike Borst met haar column ‘Voorbijganger’.

Net als eerder bij Eric Nederkoorn ben ik blij met de vaste plek van Maaike. Zij is een aanwinst in de (te) lange rij van columnisten. Sinds zaterdag is ook Joost Oomen toegetreden tot de rij van zaterdagse stukjesschrijvers. Joost was in 2013 en 2014 onze stadsdichter en maakte recent furore door derde te worden in de laatste editie van De slimste mens. Zijn column is te lezen op pagina 30.

Snel door naar de afdeling Sport. Om en om schrijven wekelijks op pagina 45 William Pomp, Sjoerd Jansen, Jonathan Ploeg en Symen Bosma over een onderwerp dat hen de afgelopen week heeft bezig gehouden. Ploeg heeft deze keer gekozen voor vrouwenvoetbal in Groningen, wat een pagina eerder onder de titel ‘Is een vrouwentak bij FC Groningen haalbaar?’ tevens het discussiepunt is in de rubriek Forum onder leiding van Thijs de Jong.

Vier mensen uit de wereld van de sport mogen hierover hun mening ventileren. Tot zover mijn stukje voor Sikkom over de columns in krant, bijlage en magazine, die elke zaterdag te lezen zijn in Dagblad van het Noorden. Wel zeker zijn er lezers die al die columns teveel van het goede vinden, anderen zullen juist de veelzijdigheid van de columnisten appreciëren. Zelf mis ik in deze lange rij van stukjesschrijvers toch nog een naam. Ik zou zeker Inki de Jonge ook een column in de zaterdagkrant laten schrijven. In welk van de drie maakt me niet uit.    

Psst, hier meer afleiding: