Piet van Dijken draaft door: de aftrap

Terug op de perstribune naast Stefan Bleeker van RTV Noord

Het seizoen 2022/2023 in het betaalde voetbal is begonnen. Vrijdagavond om precies 20 uur is de aftrap in een slaapverwekkende 0-0 wedstrijd tussen Heerenveen en Sparta. Aan de Rotterdammers de eer om te mogen aftrappen in Friesland. De eerste beroering van de bal wordt gedaan door Vito van Crooij, geboren in 1996 in Venlo, die zijn carrière in 2002 begint bij de plaatselijke Quick Boys ’31, om daarna in 2004 de overstap te maken naar het grote VVV.

In 2021 verkast Van Crooij naar Sparta, de club waarvoor hij nu het nieuwe seizoen heeft geopend. Vito van Crooij maakt vanaf dit toch wel  historische moment deel uit van de geschiedenis van het betaalde voetbal in Nederland en staat zomaar voor altijd in de boeken. Mooi voor Vito, mooi voor Sparta en mooi voor de KNVB.

Ik kijk naar de samenvatting van de openingswedstrijd. Te zien in het programma Studio sport Eredivisie, ook genoemd Eredivisie op vrijdag. Met de onvermijdelijke Leonne Stentler en Jeroen Stekelenburg als meepraters. Het commentaar bij de match is van Arno Vermeulen, ook wel de witte Chinees genoemd, omdat hij goed kan tafeltennissen.

Zelf kijk ik al weer verder vooruit met de gedachte dat ik weer een seizoen lang ga luisteren naar het veelvoud aan commentatoren. En met het gegeven dat Frank Snoeks is gestopt, toch de meest inventieve commentator, gezegend met een flinke dosis humor. Evert ten Napel is al eerder gestopt, en nu dus ook Snoeks.

Om het begin van de competitie helemaal te completeren ga ik in dit stukje naadloos over naar zes minuten over half 5 op zaterdagmiddag in Sittard. Op dat tijdstip scoort namelijk Paul Gladon, die in zijn zoektocht langs diverse clubs ook nog in 22 wedstijden, vooral als invaller, voor de FC uitkomt, de 1-0 voor Fortuna Sittard in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Net als een dag eerder Vito van Crooij staat nu ook Paul Gladon voor altijd in de boeken. Mooi voor Paul, mooi voor Fortuna Sittard en mooi voor de KNVB.

Mike te Wierik speelt wel, Wessel Dammers zit op de bank en Michael de Leeuw zelfs op de tribune. Voordat ik verder ga met mijn verhaal wil ik eerst Maikel Kieftenbeld een hart onder de riem steken. Niet alleen vanwege zijn wel heel ongelukkig eigen doelpunt in de wedstrijd FC Emmen-PSV, maar vooral omdat Maikel in de laatste minuut zo ernstig geblesseerd raakte aan zijn knie, dat de kans groot is dat hij dit seizoen niet meer in actie komt. Daarom veel sterkte voor de middenvelder, die op 3 mei 2015 als aanvoerder met FC Groningen de KNVB-beker won.

Terug na de ouverture in Euroborg. FC Groningen-FC Volendam. Na tweeënhalf jaar heb ik mijn plekje op de perstribune terug. Ik zit naast Stefan Bleeker, de man die live commentaar doet voor Radio Noord. Aan mijn andere zijde zit een scout van Borussia Dortmund, een man van weinig woorden, alleen zegt hij geen bijzondere spelers te hebben gezien. Ikzelf zou ogenblikkelijk Tomas Suslov op mijn lijstje hebben gezet. Toch werd Suslov door trainer Wormuth gewisseld.

Een onbegrijpelijke beslissing, net als Michael de Leeuw naar de tribune te verbannen. De Leeuw kan naar Willem 2 en FC Emmen. De familie wil in Groningen blijven wonen, dus is de keuze om terug te keren naar Emmen voorspelbaar, waar ook nog eens bijkomt dat de spits het allerbeste rendeert onder de vleugels van trainer Dick Lukkien. Fledderus doet moeilijk over het feit dat Emmen geen vergoeding wil betalen, maar hij moet De Leeuw niet de kans ontnemen om weer te kunnen voetballen. Voor Wormuth is het wat betreft De Leeuw toch al over en uit.

Goed om de collega’s weer te zien. Richard van der Made van Langs de Lijn heb ik zeker vijf jaar niet gesproken, net als Jan de Jonge, die vandaag zijn debuut maakt als analyticus van Dagblad van het Noorden naast verslaggever William Pomp. ESPN is vertegenwoordigd door drie man, te weten Pascal Kamperman, Christian Willaert en de altijd net te veel aanwezige Kees Kwakman, de vriend van zanger/voorzitter Jan Smit, die in zijn godzijdank korte periode bij FC Groningen elke wedstrijd laat weten dat in de wedstrijd gemaakte blunders nooit aan hem liggen.

Kwakman wordt daarom al gauw Kwakdeuze. Wim Masker is er natuurlijk ook, net als clubarts Reinoud Brouwer en oud-collega Henk Kok, die via een app laat weten dat hij rechts van mij ergens heel hoog in de hoek zit. Naar aanleiding van mijn vorige column over Sarina Wiegman appt Kok dat de naam Sarina uit het Hebreeuws komt en Vorst en ook wel Princes betekent.

Trainer Frank Wormuth heeft dus de voorkeur gegeven aan Te Wierik boven Dammers. De coach vindt hem verdedigend beter. Het is maar hoe je het bekijkt. In de eerste helft speelt Te Wierik ronduit slecht. Wel valt me op dat hij beduidend minder terugspeelt op eerste keus Michael Verrips, die net iets beter schijnt te zijn dat Leeuwenburgh, de vorige keeper. Wormuth heeft duidelijk meer de pest aan ‘Leeuwen’ dan zijn voorganger Buijs.

Bij Volendam is spits Mühren onzichtbaar en ook de ingevallen Veerman kan geen potten breken. Wanneer de onzen dan ook met 2-0 voorkomen is het voor de fans ‘kat in het bakkie’. Volendam denkt hier toch anders over, komt sterk terug en heeft zelfs kansen op de volle winst. Mijn voorspelling van 7 punten uit de eerste drie wedstrijden wordt door dit gelijke spel al haast niet meer haalbaar, of er moet zondag tegen Ajax worden gewonnen. Ik bijt me daarom maar weer vast aan de uitspraak dat hoop onverwoestbaar is.

Psst, hier meer afleiding: