Piet van Dijken draaft door: De Bostella

Piet: ‘Met Jos Rietveld. Allebei een bouk met columns.’

Op 14 november 2019 was ik in het Floreshuis in de Floresstraat, gelegen in de Korrewegwijk in Stad. Om 14 uur was daar de boekpresentatie van ‘Mengelmouzen’ van schrijfster/columnist Jos Rietveld.

Voor Dagblad van het Noorden schrijft Jos eens in de twee weken een stukje op de Grunneger pagina. Het boek behelst de Grunneger Toal van straat, markt, kroeg, kerk en kantine. Zo is op de cover te lezen. Na afloop kocht ik een boukje van Jos, Veur Piet, en op het moment dat zij dit er met vulpen inschreef, dacht ik, dit wil ik ook! Ik wil ook een boek vol met mijn columns. Stukjes gebundeld tot een heus boekwerk, dat is wat ik wil!

Ik ga op zoek naar de directeur van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum en sta vijf minuten later met hem te praten. Kor IJszenga heet hij en even later komt ook uitgever Sonja Geurts erbij. Ik ben niet geheel onbekend voor de twee en het resultaat van ons gesprek is dat op 29 oktober 2020, nog geen jaar na het boek van Jos, mijn eigen boek ‘Piet’s Big City’ in Forum Groningen wordt gepresenteerd.

De cirkel is rond

De cirkel is helemaal rond wanneer om twee uur op die donderdagmiddag Jos Rietveld de Rabo-studio komt binnenlopen. Helaas zonder partner Henk Scholte, die andere verplichtingen heeft, maar dat Jos er wel is geeft me een meer dan blij gevoel want, hoe je het ook wendt of keert, zij is wel degene die, weliswaar zonder het weten, aan de wieg heeft gestaan van mijn boek, net als Machteld de Jong, die mij op haar beurt vertelde over de presentatie van Jos, en dat deze het leuk zou vinden wanneer ik zou komen.

Bij het signeren is Jos als een van de eersten aan de beurt. Ik schrijf er, natuurlijk ook met vulpen, wat treffende regels in, waarna Jos zegt dat ze nog een cadeautje voor me heeft meegenomen. Ik neem, ondanks de rij wachtenden, alle tijd om het met veel cellotape ingepakte cadeau van papier te ontdoen. Wat er uiteindelijk tevoorschijn komt gaat alle verwachtingen te boven!

De Bostella

Ik ontwaar een heuse single van het vroeger mateloos populaire duo Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer, Johnny en Rijk, met het toentertijd zo bekende lied ‘De Bostella’. De B-kant blijkt ‘Bij Merie in de Saloon’ te heten, maar dat nummer kende ik niet. Maar Jos, en vast ook Henk, de man van Twei deuntjes op Radio Noord, welk een verrassing! De Bostella op single.

En wat een geluk dat ik nog altijd een pick up heb. Ik had op deze gedenkwaardige edoch onvergetelijke middag veel verwacht, maar een cadeau als dit, daarvan heb ik alleen maar kunnen dromen. ‘Ja, wij dansen samen de Bostella, de hit van het jaar’. Mooi man!

Door Piet van Dijken    

Psst, hier meer afleiding: