Piet van Dijken draaft door: de bron

Volgens de bron zijn échte kapucijners groter en donkerder

De bron en ik spreken om 19 uur af bij de WEEVA op het Zuiderdiep. Beiden dragen we een hoed. Wanneer ik binnenkom zit de bron achterin het etablissement. Ik heb geen honger, de bron daarentegen wel. Hij neemt een voorgerecht van iets van gesneden eend met toast, terwijl ik ga voor een terrine kapucijners, wat in de volksmond van dit restaurant ‘Captain’s diner’ wordt genoemd.

Eigenlijk heb ik veel meer trek in Groninger bloedworst, wat ik bij nader inzien ook beter had kunnen bestellen vanwege in de nacht opspelende buikpijn. De bron kiest als hoofdgerecht Ossobucco, wat staat voor gestoofde runderschenkel. Tot zover het culinaire deel van deze dinsdagavond.

De bron tegenover mij heeft me een heuse primeur beloofd en ik als actueel stukjesschrijver zit dan ook op het puntje van mijn stoel wanneer de bron begint te praten. “De formatie is bijna klaar Piet. De formateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zijn er zo goed als uit. Zit je stevig, want van datgene wat ik je nu ga vertellen zul je steil achterover slaan. Houd je schrap!

Mark Rutte zal in het volgende kabinet niet terugkeren als minister-president. Ja, ik zie aan je reactie dat je mij niet gelooft, maar vertrouw me, het is waar! En daarbij weet ik ook wie zijn opvolger zal worden. Het zij er twee, maar ik heb vernomen dat een vrouw de meeste kans maakt op het premierschap. Ik heb het hier over Edith Schippers, van 2010 tot 2017 minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Ook Klaas Dijkhoff wordt genoemd als toekomstig minister-president. Ja, ik weet net zo goed als jij dat Dijkhoff de politiek pas kort geleden de rug heeft toegekeerd, maar wanneer hij premier kan worden komt hij terug. Gezien de bronnen waaruit ik spreek is Edith Schippers wel de absolute nummer 1. Momenteel is zij nog president van DSM Nederland, maar ik kan je vertellen dat Schippers recent haar appartement in Maastricht al heeft verkocht.

Geen onbelangrijk detail lijkt mij. Ga er daarom maar van uit dat Edith Schippers in het nieuwe kabinet de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland wordt. Doe ermee wat je wilt, maar noem in geen geval mijn naam. Dat doe ik ook niet met mijn bronnen.” Terwijl mijn bron na deze toch verrassende openbaring aan mij uitlegt dat dit niet de échte kapucijners zijn, omdat die groter en donkerder horen, en dat ze ook nog eens veel te droog zijn omdat het vet van uitgebakken spekjes ontbreekt, vraag ik mij af wat ik met zijn verhaal moet.

De bron heeft intussen zijn bord leeg en vraagt of hij wat van de kapucijners mag proeven. Graag zelfs. Even denk ik nog aan de gemiste in de pan gebakken Groninger bloedworst met Granny Smith appel en appelstroop met rozijnen, kiezen is nu eenmaal nooit mijn sterkste kant geweest, maar gelukkig overheerst de gedachte aan een eventuele primeur, waar iedere journalist elke dag van droomt.

Wanneer het allemaal waar is kan ik de primeur wellicht omzetten in klinkende munt, maar het is toch veel mooier om het zelf op te schrijven in mijn eigen column. Leuk ook voor Sikkom, mocht het zo zijn. Met deze keuze heb ik daarom beduidend minder moeite dan met het kiezen van eten, vandaar dat ik het verhaal van mijn bron via dit stukje aan de lezer doorgeef. Hoop nu maar dat deze bron betrouwbaar is.

Psst, hier meer afleiding: