Piet van Dijken draaft door: de Slimste en de FC

Na 35 minuten in de eerste helft van FC Groningen-NEC schakel ik over van ESPN naar NPO2. Op dat tijdstip is namelijk de finale van De Slimste Mens te zien en dit wil ik niet missen. Cabaretier en columnist Jasper van Kuik verslaat cabaretier Erik van Muiswinkel en presentatrice Anniko van Santen. De winnaar speelt in een aparte studio, omdat iemand in zijn familie corona heeft.

Jasper als tv-scherm. Nooit eerder vertoond. In minuut 68 ben ik terug in stadion De Goffert in Nijmegen waar nog niet is gescoord. Zeven minuten later ligt de bal achter keeper Jasper Cillessen, die na elf jaar zijn rentree maakt bij NEC. Een fraaie vrije trap van Duarte zorgt voor de 0-1. Kat in het bakkie denk ik. De ingevallen Cissoko denkt hier anders over door vijf minuten voor tijd de bal in de verre hoek langs doelman Verrips te schieten. De assist van Tannane was zeker net zo mooi als de gelijkmaker.

Balen was het wel. Met een overwinning scoort FC Groningen 7 punten uit 4 wedstrijden, nu blijft het steken op 5 punten. Van mijn voorspelling van minimaal 6 punten uit de eerste 3 wedstrijden, met misschien nog wel een puntje meer, is weinig terecht gekomen. Maar zeg nu zelf, winnen van  Volendam en van NEC had toch zeker tot de mogelijkheden behoord. In dat geval zou het voor de FC zelfs 9 uit 4 zijn geweest. Scheelt wel 4 punten.

“Een draak van een wedstrijd, een beauty van een goal”, roept commentator Sjors Blaauw van ESPN, doelende op de geweldige vrije trap van Laros Duarte. Het is een kopie van een in het vorige seizoen genomen vrije trap van de middenvelder. Samen met de assist van Tannane naar doelpuntenmaker Cissoko was dit het hoogtepunt van de wedstrijd, hoewel de goal van Duarte voor mij met stip bovenaan staat. Mooi is om te zien dat de 500 supporters van de FC in het uitvak het 350 jaar ontzet van Groningen vieren middels het dragen van hetzelfde witte T-shirt. Derhalve dubbel jammer dat Nijmegen toch nog gelijkmaakte. Ik had het legioen op deze avond zo een victorie gegund.

Hoe gebruik je Tomas Suslov het best? Dat is de vraag die al vanaf de oefencampagne rond suist om de technische staf van FC Groningen. Trainer Frank Wormuth heeft de Slowaak al op diverse plekken in het elftal geprobeerd, met als eindresultaat zelfs een plaats op de reservebank. Suslov begrijpt er geen snars van. Hij als beste speler hoort toch altijd te spelen? Hier is Wormuth het dus niet mee eens.

Gelukkig bepaalt hij of Tomas Suslov wel of niet in de basis start. Wormuth heeft beoogd Suslov te laten voelen dat hij nog lang niet de sterspeler is die hij denkt te zijn. Als toch wel fan van Tomas Suslov ben ik dan ook aangenaam verrast dat hij vanaf het begin tegen NEC mag aantreden. Volgens de coach heeft hij deze week met Suslov gesproken en snapt hij dat de talentvolle voetballer teleurgesteld heeft gereageerd dat hij tegen Go Ahead op de reservebank zit.

Het gaat Wormuth vooral om het presteren op het veld, iets dat hij te weinig ziet van Suslov. De trainer hoopt van harte op een snelle verbetering. Zelf vind ik dat een speler als Tomas Suslov in deze selectie ondanks al zijn nukken en nog te vaak wisselende prestaties altijd moet spelen.

Je ziet het ook als invaller. Wanneer Suslov het elftal komt versterken gebeurt er altijd wat. Wat de adolescent wel moet afleren is het rollen over de grond na een tackle van zijn tegenstander. Het overdrijven van een blessure is en blijft een ergernis. Gelukkig is Suslov hier al meerdere malen op aangesproken en is hij drukdoende om hier iets aan te gaan doen.        

Psst, hier meer afleiding: