Piet van Dijken draaft door: De vergeten column uit 2006

“Geniet jij nog een beetje van het voetbal?” De man naast mij vraagt het met een glimlach in de ogen. Hij heeft een baard en draagt een blauw overhemd van Zeeman. Ik zit op de achterste rij van de synagoge in de Folkingestraat en ben in afwachting van een lezing van Jan Keulen en Martin Bril over de jaren zeventig in Groningen.

Jean Pierre Rawie is er ook. De helaas te weinig producerende dichter heeft zich die middag in een donker pak gehesen, welk niet is besteed aan Simon Kuipers, voorheen de rector magnificus van de Groninger universiteit die, als een van de weinige mannen, nog gekleed gaat in een heuse plusfour, met daarbij de onvermijdelijke geblokte sokken.

Frank den Hollander praat met Luuk Hajema, de oud-hoofdredacteur van de Universiteitskrant. Den Hollander maakte 25 jaar geleden furore als Rooie Rinus door samen met Peter de Haan, alias Pé Daalemmer, over de Hoornse Plas te zingen. De seventies, de roerige jaren in de Groninger binnenstad, toen vrouwen allemaal drie keer moesten klaarkomen (sic. Martin Bril). Ik lees deze ontboezeming in een speciale uitgave van de Universiteitskrant, die elke bezoeker gratis bij binnenkomst krijgt uitgereikt.

In dezelfde krant ook een foto van een nog heel jonge Bril, toen al met de onvermijdelijke pen in de linkerhand. De foto is 26 jaar geleden gemaakt door de Stadse fotograaf Elmer Spaargaren, die ook nu nog in 2006 voor de UK fotografeert. Pontificaal zit Spaargaren dan ook vooraan om zijn foto’s voor het komende nummer te schieten.

Vlak voor aanvang van de lezing rook ik nog een sigaret, iets dat ik in 2006 nog sporadisch deed, op de hoek met het Zuiderdiep. Wanneer ik terug ben bij de synagoge blijkt de groene voordeur hermetisch afgesloten. Niemand die mijn kloppen hoort. Daar gaat mijn lezing. Het enige dat mij op dat moment nog aan Martin Bril doet denken is een haastig door hem weggeschoten sigarettenpeuk van het merk John Player Special. De peuk ligt nog na te smeulen op het hete asfalt van de Folkingestraat.

Doelloos fiets ik door de binnenstad. Gelukkig zit Koos Huizinga voor de deur van café ‘De Sleutel’ aan de Noorderhaven. Naast Huizinga zit Henk Scholte, zanger van de groep Tõrf. “Weet één van jullie hoe je een Fries kunt verneuken?”, vraagt Hinderk. Wij moeten het antwoord schuldig blijven, waarop Scholte zegt dat je dan het beste maar een Drent mee kunt nemen. “Dan blijft het tenminste in het midden wie er van beiden gediscrimineerd wordt”, voegt Scholte er nog aan toe. Voor even dwarrelt er een vleugje humor over het begin van de idyllische Noorderhaven.

Teruggekomen in de Folkingestraat steek ik de inmiddels opgebrande John Player peuk in mijn zak. Als aandenken aan een toch wel weer opwindende middag.

Door Piet van Dijken

Nawoord
Deze column uit de zomer van 2006 kwam ik deze week tegen in een verhuisdoos vol met foto’s. Wanneer ik het stukje eerder terug had gevonden was het zeker in mijn boek gekomen. Vandaar deze titel. De vergeten column.    

Psst, hier meer afleiding: